Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat varianta finală a Ghidului Solicitantului pentru accesarea Schemei de ajutor de stat GBER „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole”, aferentă Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole”.
Totodată, împreună cu această schemă de ajutor de stat va putea fi accesată şi o Schemă de ajutor de minimis pentru „Sprijin pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectelor de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole”. Ghidul solicitantului poate fi consultat în vederea întocmirii cererilor de finanţare pentru sesiunea de cereri de proiecte care va fi deschisă începând cu data de 16 august 2016.
Solicitanţii interesaţi să obţină finanţare europeană nerambursabilă prin intermediul Schemei de ajutor de stat GBER, ce vizează obţinerea de diferite produse – printre care cele de panificaţie, patiserie, îngheţată sau bere – pot consulta gratuit Ghidul Solicitantului pe pagina oficială de internet a AFIR, www.afir.info.
Măsurile sunt în linie cu „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, prin care se urmăreşte, între altele: stimularea mediului de afaceri din mediul rural, crearea de locuri de muncă, creşterea veniturilor populaţiei rurale, reducerea diferenţelor dintre mediul rural şi cel urban. Beneficiarii submăsurii sunt persoane fizice autorizate, societăţi comerciale, cooperative agricole care pot obţine o rată a sprijinului public nerambursabil de maximum 50% din totalul cheltuielilor eligibile.
Astfel, pentru un proiect se pot obţine până la 2,5 milioane euro, în funcţie de tipul beneficiarului întreprinderii şi de investiţia propusă. Printre cheltuielile finanţate prin Schema GBER se numără: construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor unităţilor de procesare, achiziţionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime şi/sau comercializării produselor agro-alimentare în cadrul lanţurilor alimentare integrate.
Dintre domeniile eligibile care pot face obiectul unei investiţii finanţate prin această Schemă de ajutor de stat putem menţiona fabricarea îngheţatei, a produselor de panificaţie sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, suplimentelor alimentare, dar şi a berii. Schema de ajutor de minimis „Sprijin pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectelor de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole” se adresează întreprinderilor, indiferent de forma de organizare, care au optat (la depunerea proiectului pe schema GBER) pentru finanţarea costurilor generale ale proiectului prin schema de minimis şi beneficiază de sprijin financiar acordat prin schema GBER, aferentă submăsurii 4.2, adică au încheiat un contract de finanţare cu AFIR. În cadrul schemei de minimis, valoarea finanţării nerambursabile nu poate depăşi 200.000 euro/proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!