La finalul săptămânii trecute, la Primăria Oradea a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții mai multor instituții și organizații de protecția mediului, având ca obiectiv identificarea unor soluții pentru limitarea pagubelor provocate de castori în zona cuprinsă între Podul Densusianu și Podul Ladislau.
Discuțiile s-au axat pe găsirea unor măsuri eficiente pentru protejarea arborilor de pe malul Crișului Repede, fără a afecta echilibrul natural al zonei, se precizează într-un comunicat al municipalității.
La întâlnire au participat: Cristina Stănescu, șef Serviciu Spații Verzi Urbane, Facilități de Agrement și Sport, și Ramona Bakk, consilier în cadrul Compartimentului Spații Verzi din Primăria Oradea; Claudiu Oros, reprezentant al Administrației Bazinale de Apă Crișuri; Horia Cartiș, director al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Bihor; Dorina Radoveț, reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor; Andrei Acs, reprezentant al organizației Ecotop; și Gyula Zatyco, consilier la cabinetul primarului.
Potrivit analizei realizate de Ecotop Bihor, este vorba despre o familie de doi castori, care acționează pe un areal de aproximativ trei kilometri. În prezent, aceștia sunt preocupați de construirea unui habitat, motiv pentru care rod tulpinile arborilor de esență moale (salcie și plop) din apropierea râului.
Având în vedere că specia Castor fiber (castorul eurasiatic) este strict protejată la nivel național, iar pentru conservarea sa există un plan de acțiune aprobat prin Ordinul 2383/2021, aceste animale nu pot fi eliminate sau capturate. Deși prezența castorilor contribuie la îmbogățirea biodiversității locale, impactul lor asupra mediului urban nu poate fi neglijat. Prin urmare, în cadrul întâlnirii s-au stabilit mai multe direcții de acțiune pentru limitarea efectelor negative.
În perioada următoare, toate instituțiile implicate vor colabora pentru elaborarea unui plan care să faciliteze relocarea naturală a familiei de castori spre periferia orașului, departe de zonele urbane. Metodele utilizate vor respecta legislația în vigoare și nu vor afecta bunăstarea animalelor. Pentru identificarea unei locații adecvate, Administrația Bazinală de Apă Crișuri va analiza mai multe zone, una dintre variantele propuse fiind în partea de vest a orașului, în arealul Sitului Natura 2000.
Conform evaluărilor efectuate pe teren, până în prezent, pe malul Crișului Repede au fost afectați de castori cinci arbori maturi și cinci arbori tineri. Ca măsură de urgență, până la finalizarea planului de relocare, Primăria Oradea și ABA Crișuri vor monta plase de protecție în jurul trunchiurilor arborilor expuși.
Trimite articolul
XImi aduc bine aminte c-am copilarit pe malurile Crisului si pe vremea mea nu se discuta despre problema castorilor. Tind sa cred ca acestia s-au aciuat pe malurile Crisului in ultimii ani.