Afirmația a fost făcută de Claudiu Năsui, ministrul Economiei, într-un interviu acordat Economedia.ro. În urma sesizărilor organizațiilor patronale și ale IMM-urilor, conform cărora ar exista suspiciuni de fraudă și acces în sistem, premierul a trimis corpul de control să facă verificări, iar ministrul Economiei a făcut o sesizare la DNA, în privința Măsurii 3.
[eadvert]
S-a observat că unele firme au depus proiecte în ultimele două zile, aproape ghicind procentul de cofinanțare potrivit pentru a se califica. „Dintre proiectele câștigătoare în Regiunea Nord-Vest, 4,13% au fost depuse în 27 ianuarie, 20,87% în 28 ianuarie și 63,07% în 29 ianuarie, ultima zi. Acest fapt ne arată că beneficiarii și consultanții au așteptat până în ultima zi să depună proiectele din motive care nu au legătură cu intențiile reale ale beneficiarului de a avea o contribuție proprie asumată, ci așteptau în mod clar informații care să le permită să fie deasupra liniei”, declara Dan Octavian, președintele Asociației Firmelor Bihorene (AFB) în 8 februarie.
Se reia Măsura 3
Claudiu Năsui a anunțat că Măsura 3 se va relua de la zero, cei deja înscriși fiind nevoiți să aplice din nou dacă vor să beneficieze de granturi pentru investiții.
„Am ales cu Măsura 3 să fim foarte transparenți, am publicat și listele, iar acolo se constată, prin simpla consultare de către oricine a listelor în Excel, că a fost o creștere enormă în ultimele zile de înscrieri și avem o mare parte de firme care s-au înscris cu procente de cofinanțare foarte aproape de ultima limită a confinanțării. Unii au pus cofinanțări ridicol de mari, unii ridicol de mici, dar sunt mulți care au venit exact în ultima secundă cu exact cofinanțările care trebuie. Lucrul acesta, combinat cu faptul că știm că a existat un acces la date, pe care l-am întrerupt imediat ce am aflat, a trezit niște suspiciuni. Corpul de control nu a finalizat încă procesul controlului. Din lucrurile pe care le-am observat, am făcut și o plângere la DNA, in rem”, a explicat Claudiu Năsui.
Acesta a adăugat că se discută în coaliție reluarea acestei măsuri, pe baze corecte, fără proiecte imobiliare, fără spații de producție și comerciale, fără criterii de departajare „subiective”, precum nivelul cofinanțării. Vor fi extinse și codurile CAEN eligibile la cele din Legea 220.
„Asociația Firmelor Bihorene, susținută de UGIR, am fost singurii care am cerut anularea sesiunii. Tot ceilalți au cerut orice altceva”, ține să precizeze Dan Octavian.
Prin Măsura 3, Ministerul Economiei acordă granturi pentru investiții în valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 euro fiecare. Bugetul total este de 550 milioane de euro, din care 478,25 milioane euro ajutor nerambursabil, iar restul cofinanțare asigurată de beneficiarul final.
Trimite articolul
XBravo domnule Dan Octavian. O sesizare națională
-
Corect.. Ținând cont că măsura 3 nu este doar pt Bihor
cine este naiv sa creada ca cineva care are deja 80% din bani se complica cu proiecte , consultanti , birocratie in afara de situatia in care are alte interese . Aici trebuie sa intervina OLAF , DNA si altii cu competenta in domeniu.