Asociațiile patronale nu au urlat în zadar vizavi de suspiciunile de fraudă la Măsura 3. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a confirmat pentru G4Media.ro că a depus o plângere penală la DNA legată de suspiciuni de corupție în legătură cu acordarea granturilor nerambursabile de 550 de milioane de euro. Aceste granturi fac parte din Măsura 3 a unei scheme de sprijin lansate de guvernul Ludovic Orban pentru a sprijini firmele care au nevoie de investiții pe durata pandemiei.
Sesizări de la patronate
În data de 8 februarie 2021, Asociația Firmelor Bihorene (AFB) semnala, într-o conferință de presă, suspiciunile de fradă legate de clasamentul final al beneficiarilor acestor fonduri, solicitând anularea Măsurii 3. Dan Octavian, președintele AFB, prezenta atunci mai multe grafice din care reieșea că cele mai multe proiecte câștigătoare au fost depuse în ultimele trei zile. Mai mult, proveniența majorității proiectelor câștigătoare erau, cu precădere, județele de reședință ale centrelor regionale pentru IMM-uri.
[eadvert]
Președintele AFB a făcut o comparație între proiectele depuse și declarate câștigătoare dintre două județe vecine, cu condiții economice asemănătoare: Arad și Bihor. În Arad, din 579 de proiecte depuse, sunt finanțabile 114, pe când în Bihor din 1.141 de proiecte depuse sunt finanțabile doar 68, o diferență de la 25% la 6%.
Dintre proiectele câștigătoare în Regiunea Nord-Vest, 4,13% au fost depuse în 27 ianuarie, 20,87% în 28 ianuarie și 63,07% în 29 ianuarie, ultima zi. „Acest fapt ne arată că beneficiarii și consultanții au așteptat până în ultima zi să depună proiectele din motive care nu au legătură cu intențiile reale ale beneficiarului de a avea o contribuție proprie asumată, ci așteptau în mod clar informații care să le permită să fie deasupra liniei”, a declarat Dan Octavian.
„Cofinanțarea nu trebuie să fie un criteriu de departajare a firmelor, ci trebuie să fie un procent fix, de altfel, faptul că 60% din aplicanți au aplicat în intervalul 30-45% demonstrează acest lucru. Criteriul privind cofinanțarea nu este un criteriu bun pentru un program de finanțare care are drept obiectiv sprijinirea beneficiarilor a căror activitate a fost afectată de pandemia COVID-19, întrucât exact acești beneficiari afectați nu sunt în măsura să asigure o cofinanțare cât mai mare”, precizau și reprezentanții CNIPMMR, tot în 8 februarie.
La fel, și Ioan Lucian, președintele UNPR, declara: „Ca strategie, antreprenorii cu experiență au așteaptat până în ultimele zile ale sesiunii de depunere, pentru a vedea cât de mare este concurența la ajutoarele de stat, ca să se orienteze spre a supralicita aportul propriu la investiție”.
Claudiu Năsui anunțase și el în 11 februarie, într-o postare pe Facebook, că există persoane care ar fi divulgat informații-cheie din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile.
Mai mult, el a confirmat investigațiile de presă care au arătat că mare parte din fondurile acordate pentru investiții în criză au finanțat de fapt achiziții imobiliare.
„Vă promit că toţi cei care au divulgat date cheie (în speţă procentul de cofinanţare de la limita eligibilităţii) au comis fapte penale şi vor suporta consecinţele”, a mai precizat Claudiu Năsui la momentul respectiv.
Trimite articolul
XSalvatorii patriei, veniti cu surle si trrambite calare pe cai albi, sa ne aduca mult visata NORMALITATE si prosperitate, se dovedesc a fi la fel de jegosi si escroci ca cei de dinaintea lor! Macar de la aia nu aveam asteptari! Se laudau cu nu stiu cate zeci de miliarde primite de la CE, ca sa finanteze economia si uite reultatul! Se vor gasi bani de finantat bostani si culturi de papadii, ca pentru firmele care chiar produc ceva nu se da nimic! RUSINE!