Rață în bere, servită pe un pat de varză albastră, amintind de perioada albastră a lui Picasso, sarmale în foi de viță, servite pe felii de mămăliguță cu smântână, cu un aspect renascentist. Tocăniță din cubulețele de carne, încadrată clar la cubism. Un purcel în proțap, în stilul caracteristic epocii lui Vlad Țepeș. Astfel descrie șeful Rotary Club Marghita, András Györfi, pictor pasionat, o parte dintre bunătățile gătite la cea de-a XI-a ediție a Master Chef Rotary.
Cluburile Rotary Oradea, Rotary Oradea Art Nouveau, Rotary Oradea 1113, Rotary Oradea Insignis, Rotary Băile Felix, Rotary Lugoj, Rotary Huedin, Rotary Zălau, Rotary Cluj Cetățuie, Rotaract Samus Cluj, Rotary Debrecen (Ungaria) și Rotary Marghita, în calitate de gazdă și organizator, s-au întâlnit sâmbătă la Pădurea Neagră, pentru a participa la o nouă ediție a Concursului de Gătit – Master Chef Rotary 2019.
Participanții spun că „înfruntarea culinară” s-a întins pe parcursul întregii zile, timp în care atmosfera a fost dominată de multă voie bună, pigmentată cu povești rotaryene și a constituit un prilej pentru a lega noi prietenii. Ediția din acest an a Master Chef Rotary 2019 a fost câștigată de echipa de bucătari de la RC Oradea 1113.
Următoarele poziții pe podium au fost ocupate de RC Oradea Insignis, iar pe poziția a treia s-a clasat RC Băile Felix. Banii strânși din taxa de participare șiîn urma vânzării biletelor de tombolă vor fi folosiți la proiectele viitoare ale Rotary Marghita.
Gătitul, artă și algoritm
„Gătitul este o activitate ce poate fi privită în mai multe feluri. Poate fi interpretat ca un proces de creație artistică, deoarece atât în cazul gătitului, cât și în cel al artei, primordial este să ai o idee, un concept pe care vrei să-l exprimi și în funcție de aceasta îți alegi culorile sau ingredientele, pe care apoi le pui în operă, pe pânză sau în ceaun. Și în ambele cazuri, putem urma diferite stiluri artistice. Pe de altă parte, gătitul poate fi interpretat ca un proces algoritmic, în care la T0 aprinzi focul, la T1 pui ingredientul x, la T2 ingredientul y, și așa mai departe”, spune András Györfi.
În concepția liderului rotaryenilor din Marghita „gătitul se aseamnănă cu activitățile rotaryene: fie că e vorba de plantat, de ajutat oameni nevoiași, de a dota școli sau spitale, toate aceste acțiuni sunt deodată artă și algoritm. Trebuie să-ți alegi ideea, apoi mijloacele, colaboratorii și să-l pui în practică. Metodic, algoritmic, pas cu pas.
Și încă un ingredient trebuie neapărat să fie prezent: sufletul. Doar cu suflet merită gătit, iar acțiunile rotaryene doar atunci sunt de succes, dacă se pune și suflet. Sâmbăta trecută, spiritul rotaryan a fost prezent în tabăra de la Pădurea Neagră: douăsprezece cluburi Rotary și Rotaract din țară și de peste hotare ne-am întâlnit și am pus la cale proiecte mari pentru comunitățile pe care le servim. Și nici n-am mers flămânzi acasă”, a explicat András Györfi.
Trimite articolul
XOare de ce nu pot fi anuntate aceste evenimente inainte de a se desfasura ??? Se anunta dupa ce au avut loc si apoi se pling de slaba participare a vizitatorilor…