Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.32 alin.(2) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul includerii autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.
„Mă bucur să vă anunț că legea care permite vehiculelor Salvamont să se poată deplasa pe drumurile publice cu girofarul pornit pentru a-și croi mai ușor drum spre victimele care au nevoie de ajutor, a fost astăzi adoptată de Parlament, după 8 ani de așteptare! … Această lege este foarte importantă pentru că duce la creşterea şanselor de supravieţuire şi recuperarea a victimelor accidentelor în care aceste servicii sunt abilitate să intervină, prin scăderea timpului de reacţie. De asemenea, se reduce riscul de coliziune a acestor salvatori cu ceilalţi participanţi la trafic.” a declarat Florica Cherecheș într-o postare pe Facebook.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi.
„Mulțumim celor 249 de deputați care au votat astăzi (miercuri – n.r.) și tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul celor opt ani acest demers și care au înțeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci și anomalia existentă în funcționarea Serviciilor Salvamont. Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe – dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență. În acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan”, transmite pe Facebook Salvamont.
[eadvert]
Trimite articolul
XDin cate cunosc centrele de Salvamont si Salvaspeo sunt intr-o mare masura interconectate cu IGSU si Jandarmeria Montana, ceea ce mi se pare mai mult ca extrem de benefic.
Cred ca celor de la Salvamont si Salvaspeo trebuie sa se acorde nu sprijin cat mai consistent, iar echiparea masinilor de interventie a acestora pot fi echipate cu girofaruri. Cine nu intelege viata dura a montaniarzilor salvatori, trebuie negresit s-o cunoasca.