„Este vorba despre o pasiune simplă, omenească. Aşa cum unor oameni le plac dulciurile, Regelui îi plac maşinile”, a explicat Principele Radu al României.
Volumul a fost lansat vineri la Librăria Diverta, din Lotus Center, în prezenţa autorului, Principele Radu al României şi al Prinţului Nicolae, recent stabilit în ţară pentru a prelua o parte din obligaţiile Casei Regale. Puţini orădeni au fost prezenţi la eveniment, majoritatea cunoscătoare a curentului monarhist. Şeful Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, preşedintele Federaţiei Patronilor, Ioan Lucian, directorul executiv Raul Derecichei şi, mai apoi, vicepreşedintele CJ, universitarul Ioan Mang au ţinut să aibă câte un volum cu autografele reprezentanţilor Casei Regale. Prezenţa discretă a bihorenilor la eveniment este surprinzătoare în condiţiile în care volumul Anul Regelui este cea mai vândută carte în anul 2011. Ceea ce indică un apetit al românilor pentru volumele care au ca sursă de inspiraţie Casa Regală.
„Maşinile Regelui” este varianta print a Muzeului Regal al Automobilului de la Săvârşin, inaugurat în urmă cu un an, şi se doreşte a fi „o ilustrare a relaţiei dintre Rege şi automobile şi avioane”. Cititorul descoperă între coperţi „cele mai neaşteptate, mai variate şi mai preţioase imagini din arhiva personală a Regelui“. Primele pagini ale cărţii s-au născut într-un avion, în urma unei discuţii dintre Regele Mihai şi Principele Radu. Majestatea Sa a condus peste 85 de ani maşina şi a tratat-o cu respect, cu atenţie, a avut un fel profund de a simţi motorul, de a-l asculta cu sufletul şi mintea. Regele Mihai a primit în dar prima maşină adevărată la opt ani, în 1929, de la Principele Nicolae, unchiul său. Era un Moris de producţie 1927. A avut în 90 de ani 38 de maşini la care se adaugă patru jeepuri militare americane, unele primite în dar, altele recondiţionate de Rege, personal. „Nu a colecţionat (maşinile n.r) ca pe trofee de arătat celorlalţi, nu le-a tratat cu orgoliu sau cu pasiune capricioasă. Regele şi-a privit maşinile ca pe o sursă de echilibru, de perfecţiune, ca un model de izbândă a mâinii omului. Este o carte plină de mărturii personale smulse cu greu tăcutului nostru rege. O carte sensibilă, duioasă”, a spus Principele Radu.
Cel mai frumos
Cei care vor cumpăra cartea vor afla care este, în opinia Regelui, „cel mai frumos automobil pe care l-am văzut vreodată şi probabil cel mai frumos care s-a construit vreodată”. Este vorba de un „splendid exemplar roşu din seria Mercedes-Benz 540k, model 1937, aproape identic cu cel pe care Regele l-a avut în adolescenţă”. Cu toate acestea însă, Regele Mihai preferă Jaguarul „datorită felului în care se comportă pe drum. Mai ales atunci când ajungea la 180 de kilometri la oră”. Cele mai multe imagini care ilustrează volumul sunt luate de Majestatea Sa, cu excepţia fotografiilor în care apare Regele. Principele Radu a fost surprins de proprietarul Lotus Center, Alexander Mudura, care i-a oferit cadou o sabie din argint. Menţionăm că Alexander Mudura este un fin cunoscător şi colecţionar al obiectelor de artă. Principele Radu a mulţumit orădenilor pentru că au repus-o pe Regina inimilor, Regina Maria “pe locul ei, în faţa Teatrului care îi poartă numele. În această seară va răsuna pentru prima dată poema română a lui George Enescu la Oradea. Dacă venind am făcut să se întâmple asta, înseamnă că nu am venit degeaba, că nu am trăit degeaba”, a spus Principele Radu al României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!