Expoziția temporară va fi deschisă în 16 martie, iar președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor anunță că expoziția va fi deschisă la Oradea timp de trei luni.„Invențiile unui geniu. Mașinile lui da Vinci” – este titlul expoziției găzduită de Muzeul Țării Crișurilor, în noul său sediu de pe strada Armatei Române nr. 1/A. Partener este Consiliul Județean Bihor, care suportă efortul financiar. De asemenea, partener este și Muzeul Leonardo da Vinci din Florența, custodele pieselor din expoziția da Vinci. La fel, un grup de artizani din Florența – societatea Tehno Art SRL.
„Expoziția reconstituie mașinile proiectate și inventate de Leonardo da Vinci. Sunt mașinăriile închipuite de da Vinci și care astăzi sunt puse în operă. Ni se dezvăluie o epocă printr-un om care și-a pus amprenta”, anunță directorul Muzeului, Aurel Chiriac.
La Oradea, vor fi expuse 45 de piese celebre ale geniului italian, din care 15 vor fi interactive.
Președintele CJ, Pasztor Sandor, mizează pe măcar 10.000 de vizitatori, pentru ca această investiție culturală să nu iasă pe minus, la finalul expoziției. Oradea este al doilea oraș din România, după București, care găzduiește expoziția itinerantă, ce a fost găzduită deja pe toate meridianele. Cel mai aproape, în urmă cu câțiva ani, la Debrețin. La București au fost 27.000 de vizitatori în trei luni. Însă, insistă Pasztor, expoziția de la Oradea va fi mai mare decât cea din Capitală.
Pasztor subliniază prețul mic al biletelor de la Oradea, în comparație cu celelalte locații care au găzduit expoziția itinerantă a muzeului din Florența. Dacă în alte locuri prețurile au urcat de la 10 euro biletul, la Oradea, prețul anunțat al biletului este de 3 euro, convertit în lei.
Prețul biletelor
Pasztor subliniază prețul mic al biletelor de la Oradea, în comparație cu celelalte locații care au găzduit expoziția itinerantă a muzeului din Florența. Dacă în alte locuri prețurile au urcat de 10 euro biletul, la Oradea, prețul anunțat al biletului este de 3 euro, convertit în lei. Consiliul Județean anunță o campanie de promovare a expoziției, mizând și pe vizitatori din alte județe și chiar și din Ungaria. „Este un efort financiar pe care nu dorim să-l dezvăluim, dar această cifră duce spre cei 10.000 de vizitatori. Atunci efortul financiar va fi zero”, se exprimă șeful de la Județ. 30.000 de euro, dar mai puțin, dar am calculat și efortul nostru.
Președintele Consiliului Județean a subliniat sprijinul primit de la consulul onorific al provinciei Trentino, Maurizio Passerotti, cel care a dus discuții la Florența și la Roma, pentru aducerea expoziției la Oradea.
Directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, prefigurează o altă expoziție temporară de impact, pe care Muzeul din Oradea o preconizează spre sfârșitul anului. „Noi avem contacte peste tot în Europa, cu muzee mari și dorim să organizăm anual asemenea expoziții temporare”, declară directorul, pe care-l așteaptă un efort uriaș, în perioada următoare. Este vorba despre mutarea patrimoniului Muzeului din Palatul Baroc, în noul sediu de pe Armatei Române.
Citiți principiile noastre de moderare aici!