Cu ocazia controlului specific, poliţiştii de frontieră au constatat că certificatele de înmatriculare ale celor două autoturisme nu întrunesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, fiind false. Astfel, cele două persoane împreună cu autoturismele au fost conduse la sediul S.P.F. Borş pentru continuarea cercetărilor.
În urma verificărilor efectuate în baza de date, s-a stabilit că numerele de înmatriculare ale celor două autoturisme figurează ca fiind atribuite unor alte maşini. Totodată, s-a constatat că seriile de caroserie poansonate pe maşinile prezente în punct, nu întrunesc elementele specifice fabricantului, fiind contrafăcute. De asemenea, poliţiştii de frontieră au constatat că Zydrunas K. are permisul de conducere auto suspendat din data de 01.09.2015.
Faţă de cele constatate, bărbatul a declarat că a fost contactat în Germania de un cetăţean rus, pentru a transporta cele două autoturisme în Bulgaria, contra sumei de 500 de euro şi nu avea cunoştinţă despre neregulile constatate.Cele două autoturisme, în valoare de aproximativ 120.000 euro fiecare, au fost indisponibilizate la sediul I.T.P.F. Oradea, până la finalizarea cercetărilor. Persoanelor în cauză li s-au întocmit acte de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, iar bărbatului şi pentru conducerea pe drumurile publice a unui autoturism de către o persoană al cărui drept de a conduce a fost suspendat.
De asemenea vineri, tot la PTF Borş, s-a prezentat pentru controlul de frontieră cetăţeanul român Ioan Iulian I., în vârstă de 39 de ani, din jud. Botoşani, conducând un autoturism marca BMW 530D, cu numere de înmatriculare emise de autorităţile din Bulgaria.
Cu ocazia controlului de frontieră, şoferului i s-a solicitat să prezinte, pe lângă documentele de identitate şi documentele autoturismului, ocazie cu care bărbatul a prezentat un certificat de înmatriculare cu însemnele autorităţilor din ţara vecină.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că documentul prezentat la control nu întruneşte condiţiile de formă şi fond cu ale unuia autentic, fiind fals. Faţă de cele constatate, şoferul a declarat că în cursul anului 2014 a cumpărat autoturismul de la un conaţional, contra sumei de 1000 de euro şi intenţiona să ajungă în Olanda. Acesta precizează că nu avea cunoştinţă de faptul că certificatul de înmatriculare este contrafăcut.
Poliţiştii de frontieră au întocmit în cauză lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!