O parte din acestea au căzut peste autoturisme parcate, salvatorii de la ISU „Crișana” înregistrând nu mai puțin de 54 de vehicule avariate în urma furtunii.
[eadvert]
Pentru proprietarii acestora – mai ales cei care au doar asigurarea obligatorie RCA, ce nu le acoperă prejudiciile de acest fel – urmează căutarea unui răspuns la întrebarea „cine plătește pentru daunele suferite?”
Jurnal bihorean a stat de vorbă cu avocatul Claudiu Popovici, din cadrul Baroului Bihor, care a explicat ce trebuie să facă cei ale căror mașini au fost lovite de copacii rupți de vânt sau de bucăți de acoperiș smulse de vijelie.
Cel care are în pază un lucru răspunde pentru prejudiciu
„Potrivit Codului Civil – articolul 1376 alin. 1 – oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa. Astfel că primul pas ce trebuie făcut este identificarea persoanei care are în pază terenul sau imobilul: poate fi proprietarul sau chiriașul, dacă acesta din urmă este obligat prin contract să întrețină suprafața sau clădirea”, a precizat avocatul Popovici.
Concret, dacă un autoturism a fost avariat de bucăți desprinse din acoperișul unei clădiri, proprietarul imobilului va trebui să plătească daunele. În cazul unui copac căzut peste o mașină, e necesar să se afle cine are în grijă arborele respectiv.
„Dacă se află pe spațiul public, există un departament în cadrul primăriei care răspunde de toaletarea și îngrijirea copacilor. În cazul în care acest arbore nu a fost toaletat, ar putea fi atrasă răspunderea primăriei, care să acopere daunele”, spune avocatul Claudiu Popovici.
Specialistul consultat de Jurnal bihorean arată că păgubiții trebuie să își adune probe – fotografii sau procese verbale de constatare emise de autorități – care să arate un raport de cauzalitate, adică pagubele au fost produse de acele bucăți de acoperiș sau de copaci. ”Apoi să inițieze o discuție preliminară cu proprietarul imobilului sau cel al terenului, primăria în speță, și, dacă nu există intenție din partea respectivului să achite de bună voie sumele solicitate, să se adreseze instanței.”
Avocatul Claudiu Popovici, din cadrul Baroului Bihor. FOTO: Facebook
Cazuri similare, hotărâri diferite
Judecătorii vor analiza, de la caz la caz, dacă prejudiciul a fost provocat de forța majoră (definită ca orice eveniment imprevizibil și inevitabil) sau de caz fortuit (un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă). Dacă răspunsul e afirmativ, proprietarul clădirii sau al terenului este exonerat de plata daunelor.
„În cazul unei furtuni – care, sunt de acord, nu poate fi prevenită –, dacă se discută de forță majoră, ar însemna că toți copacii cad. Or, de exemplu, la noi nu au căzut decât cei care nu au fost îngrijiți. Și, tot cu titlu de exemplu, nu toate acoperișurile au fost luate de vânt, ci doar cele care nu au fost construite sau instalate cum trebuie. De aceea instanțele trebuie să aprecieze în funcție de particularitățile fiecărui caz și astfel apar hotărâri diferite”, explică avocatul Claudiu Popovici.
Primăria, pusă la plată
Bihon.ro a consultat mai multe sentințe date de instanțe din Oradea în cazul unor autoturisme avariate de copaci căzuți pe domeniul public. În unele dintre ele, judecătorii au obligat primăria să achite daunele, în timp ce în alte cazuri au respins cererile proprietarilor mașinilor.
Tribunalul Bihor a obligat administrația locală să achite reparații de 50.000 de lei unui orădean al cărui autoturism a fost deteriorat de o creangă căzută dintr-un copac, în timpul unei furtuni din martie 2019. Instanța a constatat că arborele se afla în paza juridică a autorităților orădene și că au existat „suspiciuni serioase cu privire la faptul că acesta a fost întreţinut corespunzător”. În plus, judecătorii nu au ținut cont de faptul că mașina avariată fusese parcată într-un loc nepermis: „interdicţia de parcare în locul din speţă nu a fost instituită în scopul înlăturării pericolului rezultat din starea necorespunzătoare a arborelui, aceasta ţinând de prerogativa autorităţii locale de amenajare a locurilor de parcare astfel încât să nu se încurce circulaţia.”
Și Judecătoria Oradea i-a acordat despăgubiri de 25.000 de lei unei firme al cărei autoturism parcat regulamentar a fost distrus în totalitate de un copac prăbușit. Deși primăria a arătat că ruperea arborelui a fost provocată de un „factor extern, imprevizibil” – vânt puternic, în condițiile unui cod meteo portocaliu -, instanța a stabilit că nu au fost întrunite nici condițiile forței majore, nici cele ale cazului fortuit.
„Pârâtul are obligaţia legală de a garanta pentru riscul unui comportament anormal al lucrului (în speţă prăbuşirea arborelui) indiferent de starea copacului şi de eventualele măsuri luate anterior de pârât, nedovedite însă în cauză”, au explicat judecătorii.
La rândul ei, o orădeancă peste mașina căreia s-a prăbușit, acum doi ani, un copac a dat în judecată primăria locală și a avut succes. „Mi-am luat avocat și m-am judecat cu ei câteva luni. Am avut un dosar «beton», cu poze, cu martori cu datele de la meteo și, până la urmă, am câștigat”, a explicat proprietara mașinii pentru Bihon.ro.
În schimb, tot Judecătoria Oradea a respins pretențiile proprietarului unei mașini distruse în timpul unei furtuni din 30 iunie 2021, când vântul puternic a smuls din rădăcini un copac de pe domeniul public și l-a aruncat peste autoturism. Instanța a observat că arborele era sănătos, fără uscături, și a decis că prejudiciul a fost cauzat de forța majoră:
„Fenomenele de vijelie pot avea intensificări locale, pe arii foarte restrânse, de câteva sute de metri pătraţi, fiind create condiţiile smulgerii şi doborârii arborilor sănătoşi, pentru care administraţia publică locală nu are nicio răspundere, (…), evenimentul fiind total imprevizibil, invincibil şi inevitabil.”
Nu toate asigurările CASCO acoperă daunele produse de furtuni
În cazul autovehiculelor pentru care proprietarii dețin polițe CASCO, daunele produse pot fi acoperite de asigurare. „Depinde de clauzele contractuale”, atrage atenția avocatul Claudiu Popovici.
„Sunt foarte multe alineate scrise cu litere mici, ce pot exclude despăgubiri acordate pentru daune provocate de furtuni. De exemplu, a fost încheiată acea asigurare CASCO clasică, să-i spun așa, care acoperă doar anumite pagubele, într-o anumită limită. De aceea, trebuie verificate cu atenție polițele.”
În cazul în care asigurătorul refuză să achite daunele, deși polița CASCO le acoperă, proprietarul autoturismului se poate adresa instanței.
„Dacă plătește paguba, asigurătorul se va îndrepta ulterior împotriva celui vinovat de producerea prejudiciului. Aceeași procedură poate fi urmată dacă există o asigurare facultativă a bunurilor”, a precizat avocatul Popovici.
Trimite articolul
XAdică tot cetățeanu plătește ce nu înțeleg de ce angajați primariilor baga bete în roate în asemenea cazuri,de exemplu copaci căzuți pe Republici erau toți bătrâni și putrezi unul a căzut peste o mașină de Vâlcea și ia avariat haosul stopuri etc caz în care ar trebui reparata mașina pe cheltuiala primăriei imediat dar nu vad nici măcar despagubiri
-
Nu ai inteles nimic. Nu iti da nimeni nimic decat daca dai in judecata pe cel in a carui responsabilitate se afla copacul respectiv si dovedesti in instanta ca copacul a cazut peste masina ta pentru ca copacul nu a fost intretinut corespunzator .
Pagubele trebuie suportate de primăria Oradea și de către ecologiștii care se opun tăierii și toaletării copacilor
-
N-are nici o treaba cu toaletarea, te-ai trezit si tu sa vorbesti singur fara sa gandesti… O vijelie de genul este de neprevazut, a rupt copaci si pe munte nu doar in orase. Cine are asigurare ar trebui despagubit, cine nu, asta e, ramane cu paguba. Daca era un cutremur tot cu toaletarea si taiatul copacilor ai treaba? Ca nu este oxigen in oras nu ii problema numa ca nu ai tu si altii unde sa va parcati masinile sau sa le feriti de rahatul porumbeilor.. Ar trebui sa puna un numar maxim de masini pe oras si sa va interzica sa mai inmatriculati masini, asta ar fi o lege adevarata.
treaba e simpla, daca ai COSCO o repari pe asigurare daca nu bagi mana in buzunar
O primarie care nu respecta oradenii. O mizerie de nedescris in cartiere.Si acum, dupa nshpe zile, cartierele sunt pline de cioturi, de crengi, de copaci cazuti. In orasul asta conteaza doar centrul. Rusine, pnl!
Inseamna ca Sapient ( proprietarul cladirii Shopexpert si mag Crisul) ar trebui sa suporte daunele uriase provocate de acoperisurile de tabla ale celor 2 imobile