15 servicii de ambulanţă din ţară (Bihorul e exceptat) au rămas fără 17 maşini de consultaţii la domiciliu fiindcă, spune ministrul Sănătăţii, „mai mult de jumătate dintre maşinile de consultaţii la domiciliu achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în anul 2007 au fost utilizate neadecvat de către serviciile judeţene de ambulanţă”. Cseke Attila a transmis că în mai, o comisie ministerială a analizat situaţia echipamentelor medicale „nepuse în funcţiune sau puse în funcţiune şi neutilizate din diverse motive şi care au fost achiziţionate în ultimii ani din fondurile Ministerului Sănătăţii”. În urma controlului, ministeriabilii au informat că din 2007 până în 2010, din totalul de 250 de maşini, un număr de 152 „nu au fost utilizate sau au fost folosite într-un mod limitat”.
Ministerul Sănătăţii a motivat că „dacă ar fi fost utilizate corect, autospecialele ar fi trebuit să parcurgă mai mult de 10.000 de kilometri în cei trei ani de funcţionare, conform recomandărilor comisiei de specialitate în medicina de urgenţă şi dezastre. O parte dintre aceste maşini au mai puţin de 500 kilometri parcurşi de la livrare, ceea ce demonstrează că serviciile de ambulanţă nu au prea efectuat consultaţii la domiciliu cu aceste mijloace de transport”.
Dă la alţii
Prin urmare, ministrul a dispus să ia cele 152 de ambulanţe nefolosite şi să le dea la alte unităţi medicale. Primele 17 maşini vor fi transferate până în 10 iulie în administrarea spitalelor de urgenţă din Bucureşti, Piteşti, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Bistriţa, Tg. Mureş, Braşov, Constanţa, Galaţi, Neamţ şi Iaşi pentru a fi utilizate în structurile regionale de intervenţie.
Managerul Spitalului Judeţean Oradea, dr. Florin Bodog, a relatat că maşina pe care o va primi de la un serviciu de ambulanţă o va folosi la transporturile între spitale.
Ministerul Sănătăţii are de gând acum să controleze şi aparatele EKG, de ventilaţie şi anestezie din ATI „utilizate necorespunzător sau chiar neinstalate”.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!