[eadvert]
Mai sunt doar câteva zile până la Paștele Ortodox, astfel că marile lanțuri de supermarketuri de la noi din țară abundă în produse specifice acestei sărbători. Cum friptura de miel nu poate lipsi de pe masa festivă, rafurile magazinelor sunt bine aprovizionate pentru zilele care urmează. Prețurile, însă, au luat-o vertiginos în sus. Vorbim în primul rând despre prețul mielului, pe care anul trecut îl cumpărăm cu 30-35 de lei kilogramul, iar cum doi ani cu 20 de lei kilogramul. Anul acesta poate fi cumpărat cu 40 și chiar 55 de lei pe kilogram. Asta înseamnă că pentru un miel de 15 kg, românii vor scoate din buzunar în jur de 675 de lei.
Cât costă carnea de miel în magazine
Prețurile cărnii de miel în magazine alternează între 55 și 60 de lei. Astfel, în Auchan pulpa de miel cu os întreagă, caserolă 3kg costă 194,70 lei, sfert de miel posterior fără cap, vrac 2.5kg -144,75 lei, ceafa de miel cu os, caserola 1Kg -54,90 lei. La Carrefour pulpa de miel cu os se vinde cu 64,99 lei/kg, spată de miel cu os 54,99 lei/kg, sfert posterior miel 39,99 lei/kg, sfert anterior miel 34,99 lei/kg, spată de miel cu os 54,99 lei/kg. La Unicarm kilogramul de spată de miel costa 54 de lei. Și la carmangeriile din piețele orădene carnea de miel se vinde cu prețuri cuprinse într 50-55 de lei.
Mai ieftin la ciobani
La ciobani, însă, situația e fix invers. În contextul creșterii prețurilor, prețul la producător nu s-a scumpit, din contră, este mai ieftin. „Eu vând kilogramul cu 40 de lei sau 20 de lei în viu în condițiile în care anul trecut am vândut și cu 45 de lei kg ”, ne-a spus ciobanul bihorean Ionică Sterp. El e și vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, om mândru de munca lui
Despre mare profit nu poate fi vorba deoarece anul trecut, spun ciobanii, cumpărau kilogramul de porumb cu 70-80 de bani iar acum îl cumpără cu 1,5,-1,60 de lei.„Eu am clienți care cumpără de la mine și de zece ani. Unii vor în viu, alții vor sacrificat”, ne-a spus ciobanul Ionică.
Și pe OLX mieii în viu se vând cu 20-23 de lei. Față de anii trecuți sunt mai puține astfel de anunțuri.
Se cumpără tot mai puțin
Scumpirile îi fac pe bihoreni să arate mai multă smerenie și cumpătare în fața tejghelei. „Față de anii trecuți oamenii cumpără tot mai puțin. Mulți îmi spun că iau așa, doar de gust, câte un kilogram două”, ne-a spus vânzătoarea de la o carmangerie din Piața Rogerius. Foarte indignat de scumpirile din ultima vreme s-a arătat și un orădean aflat la cumpărături în Piața Rogerius.
„Așa scumpiri de la an la an nu am mai văzut în toată viața mea, și nu sunt tocmai tânăr. Veniturile, salarii, pensii ce or fi ele, nu au crescut decât foarte, foarte puțin sau chiar deloc în unele situații, în timp ce prețurile s-au dublat sau chiar triplat. Masa de Paște de anul acesta va fi mai săracă decât anii trecuți. Cred că în acestă situație se află cam toți românii”, consideră Traian V.
Găsim astăzi în piețe, dar și în supermarketuri, produsele esențiale pentru o masă de Paște cu aproximativ 30 % mai scumpe decât anul trecut.
Pe lângă carne, și ouăle s-au scumpit față de anul trecut. În medie, un ou costă 1 leu și 10 bani, dar în anumite piețe se găsesc și la 1 lei și 20 de bani, însă prețul lor variază în funcție de proveniență. Astfel, un ou de țară poate să ajungă să coste chiar și 1 lei și 50 de bani. Și prețurile la lapte s-au modificat cu aproximativ 3 lei față de anul trecut. În supermarketuri un litru de lapte ajunge să coste chiar și peste 10 lei în condițiile în care la poarta fermei litru de lapte se vinde cu doi lei.
Păziți-vă, ca să petreceți în tihnă!
Inspectorii sanitari veterinari vin în atenția cetățenilor din cadrul județului cu mai multe recomandări, pentru a sărbători cu liniște și sănătate sfintele sărbători.
„Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul alimentelor. În cazul achiziției de alimente din mediul on-line, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, dacă producătorul / furnizorul de alimente deține autorizație sanitară veterinară. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană”, precizează Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!