Printr-un şir de coincidenţe fericite, profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat volumul „Bisericile ortodoxe ale Oradiei şi slujitorii lor ”, chiar cu prilejul onomasticii, cu prilejul Sfintei sărbători a Împăraţilor Constantin şi Elena, în anul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2013 să fie anul jubiliar al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Şi la 1700 de ani de când a fost dat edictul de toleranţă pentru creştini de Împăratul Caesar Galeriu Valerius Maximin, cel nebiruit.
La invitaţia profesorului Butişcă au răspuns şeful Consiliului Judeţean, Cornel Popa, viceprimarul Ovidiu Mureşan, fost elev al profesorului, directorul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, alături de care Constantin Butişcă a lansat recent „Autografe pentru orădeni ”, consilierul local Dan Octavian, consilierul superior din cadrul Secretariatului General pentru Culte Stelian Gomboş, preoţi, oameni politici, cadre militare, oameni de cultură. Constantin Butişcă a făcut o mărturisire neaşteptată: aceea că punctul de plecare al cărţii a fost un document foarte vechi, care nu este prezentat în carte deoarece nu a găsit o a doua sursă care să confirme veridicitatea celor însemnate acolo, şi în care se anticipa că în 2013 va apare o carte care tratează tema abordată de autorul cărţii :„Bisericile ortodoxe ale Oradiei şi slujitorii lor ”. „Cunosc exact gestaţia aceste cărţi, Domnul Butişcă este un recidivist- în cel mai bun sens al cuvântului. Ultima dată am colaborat la «Autografe pentru orădeni».
Cartea este o fotografie exactă a momentului începutului primului veac al celui de-al III-lea mileniu. Urmaşii noştri vor vedea că cei care au trăit atunci nu s-au complăcut să se plângă de povara vremurilor ”, a subliniat directorul Lucian Silaghi importanţa evenimentului la care cei aproximativ 200 de invitaţi au fost părtaşi. Şeful Culturii bihorene a ţinut să-i mulţumească profesorului Butişcă că a înţeles exact de ce instituţia nu a putut susţine, şi de această dată, apariţia cărţii: fiindcă toate veniturile sunt dirijate spre cofinanţarea unui proiect european de amploare ce are ca scop restaurarea bisericilor de lemn din Hotar şi Gheghie. Consilierul Dan Octavian a considerat că autorul a surprins „în mod miraculos situaţia ortodocşilor din Oradea ”, dar şi faptul că „peste 100 de ani această carte va fi un reper în biblioteci, iar cei care vor dori să scrie pe această temă nu vor putea face abstracţie de acest document ”. În aceeaşi notă a vorbit despre carte şi autor consilierul superior Stelian Gomboş care a subliniat că „a scrie o carte despre o biserică este o mărturisire, a scrie despre mai multe biserici este o mărturisire multiplă”.
Primul invitat din sală care a deschis seria cuvintelor frumoase la adresa autorului şi a operei sale a fost părintele Lucian.
Pentru veşnicie
Perspectiva din care domnia sa a abordat subiectul a fost una cât se poate de bine fundamentată: „Am simţit nevoia, venind înspre Primărie, să mă gândesc în ce biserici din Oradea nu am slujit. Cred că mai există una singură: cea de la Spitalul TBC. Am slujit în trei judeţe şi cred că în puţine biserici din aceste judeţe nu am slujit încă. Am slujit împreună cu Preasfinţitul Vasile, cu Preasfinţitul Ioan şi cu trei dintre Patriarhii României. Am fost primul preot care a intrat într-o unitate militară după 1989. Din această perspectivă pot să spun că, prin această carte aţi dat material pentru veşnicie, şi mă bucur că un om care nu a fost direct implicat în tainele bisericii s-a înhămat la o astfel de misiune ”, a spus Părintele Lucian.
Avocatul şi omul de cultură Paşcu Balaci consideră că lansarea cărţii lui Constantin Butişcă vine într-un moment în care, în plan naţional, este un an fast pentru ortodoxismul militant, iar autorul cărţii este considerat un „ortodox-militant ”. Paşcu Balaci a spus că acestă carte este lansată la împlinirea a 250 de ani de când a fost tras pe roată primul român: Tănase Todoran, care i-a stârnit la revoltă pe grăniceri împotriva generalului care a tras cu tunul în bisericile româneşti.
Generalul Creţ a spus că această carte ar fi putut fi scrisă probabil de oricare dintre preoţii aflaţi în sală, „dar este foarte bine că a făcut-o un laic, fiindcă aşa este pe placul tuturor”, şi a adăugat că „cine scrie lucruri sfinte este ajutat de Duhul Sfânt ”. Întreaga asistenţă a cântat „La mulţi ani! ” sărbătoritului şi „Hristos a Înviat!”, astfel că şi finalul evenimentului s-a situat la cote emoţionale înalte aşa cum s-a şi derulat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!