Fiu al Țării Beiușului, după conferința susținută în 2018, Mitropolitul Banatului și arhimandritul Timișoarei, IPS Ioan Selejan s-a întors acasă, la Beiuș. Pentru a primi titlul de Cetățean de onoare, demers inițiat în vremea mandatului primarului Petru Căluș Mlendea și înmânat de primarul în exercițiu Gabriel Popa.
[eadvert]
Un aport important, ca și în urmă cu patru ani, dar și ca la mai toate evenimentele culturale și spirituale de importanță din Beiuș, a avut fostul director al Sucursalei Bihor a Băncii Naționale, domnul Ioan Degău. Au fost momente de emoție în sală, la prezidiu, iar emoția din glas și din ochii nu i-au lipsit nici sărbătoritului. Mitropolitul Banatului și-a amintit de o perioadă grea din viață, iar mărturisirea a fost cutremurătoare.
„Îmi pare rău că nu am reținut locul unde tatăl meu a fost slugă în Banat. M-aș fi dus cu pioșenie și demnitate acolo. Am fost și eu slugă în Banat, ani de zile nu am venit acasă și vă mărturisesc că tatăl meu nu știa de mine, pierdusem legătura oarecum… El era prin țară. Când am intrat la Teologie, la Sibiu, mai întâi a venit mama și m-a vizitat, nu a crezut că am intrat. Și apoi, în ianuarie, când au tăiat ceva din curte, mama i-a spus tatei și mi-a adus ceva din cele pregătite. L-am așteptat pe tata în gară, trebuia să vină cu trenul de cinci dimineața. Am stat până au coborât toți oamenii din tren pe peron și nu l-am văzut pe tata. Speram să vină cu trenul următor. Am rămas până la ora 7 pe peron. Pe la 7 am intrat în sala de așteptare, nu l-am văzut pe tata…și la un moment dat eram foarte, foarte aproape pe un coridor. M-a întrebat: „Pruncule, tu ești?” Și-a tras căciula de pe frunte și l-am sărutat pe tata…Amândoi am fost slugi în Banat … Și apoi am ajuns mitropolit de Banat. De la slugă, la mitropolit… De aceea am fost primit azi la Școala Nicolae Popoviciu, o spun și aici, am spus-o și acolo, este bine că vă îngrijiți de copiii dumneavoastră, să aibă pâine, să aibă hăinuțe, să aibă cele de trebuință. Dar iubiți părinți, îngrijiți-vă de mintea copiilor dumneavoastră! Lăsați harul lui Dumnezeu să le sfințească mintea că este mare focul păcatului din lume și pierim ca neam de nu vom avea nimic sfințit de harul Duhului Sfânt, de Dumnezeu. Din nefericire, bate un vânt al pustiirii peste Carpați. Se miră cei din Vest că știu că suntem creștini-ortodocși, apropiați de biserică, și în România se fac mai multe avorturi decât în țările din Vest”, a spus înalta față bisericească la Beiuș.
Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola.A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971 şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.
În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj.
În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana. IPS Ioan Selejan a devenit mai cunoscut la începutul anului 1999 când a intermediat „Pacea de la Cozia”, mai exact acordul dintre minerii lui Miron Cozma și guvernul Radu Vasile, care a pus capăt Mineriadei din ianuarie 1999. A fost “întotdeauna un om al faptelor bune care demonstrează prin dăruire, ajutor și implicare dragostea creștină”, așa cum remarca și consilierul local Emil Popa, un om care în momentul greu al pandemiei.
A ales încă de la început să se meargă pe linia ştiinţifică, și-a dorit să se rezolve din punct de vedere ştiinţific această problemă. A fost primul ierarh care am invitat un medic, pe profesorul Virgil Musta, în Catedrală.
Țara Beiușului, vatra de suflet, osia lumii pentru IPS Ioan Selejan
“Pentru Înaltpreasfinția SA Ioan, Țara Beiușului este vatra de suflet, osia lumii. Sunt vii amintirile sale despre târgul de joia de la Beiuș, despre ziua în care aici a fost recrutat pentru armată. Este un cunoscător avizat al istoriei și culturii acestor locuri, al multor personalități care au învățat în școlile de aici.
Anvergura personalității sale ecleziastice, jertfelnicia dovedită în lucrarea sa pastoral-misionară, culturală și filantropică, devotamentul pilduitor cu care promovează valorile identitare ale culturii și civilizației neamului nostru, bucuria cu care cuprinde în suflet Țara Beiușului, a implicării sale în mod activ și nemijlocit la binele municipiului Beiuș și a beiușenilor în mod excepțional sunt tot atâtea argumente pentru a fi declarat cetățean de onoare al Beiușului, așa cum se arată în hotărârea Consiliului Local Beiuș. De câte ori a fost invitat a fost prezent la Beiuș. De referință rămâne memorabila conferință susținută în 19 noiembrie 2018, dovadă a atașamentului față de Țara Beiușului
Anul trecut, la împlinirea a 70 de ani, a fost lansat volumul omagial „Arhierie și filantropie. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan Selejan, la 7 decenii de viață” la Centrul Eparhial din Timișoara.
Cuvântul de deschidere este semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, și cuprinde numeroase evocări, articole și studii științifice, alături de felicitările pentru activitatea Mitropolitului pe care a desfășurat-o de-a lungul timpului.
Activitățile pastoral-misionare, duhovnicești, filantropice și patriotice ale Mitropolitului Ioan au fost redate în acest volum prin mărturii, amintiri și cuvinte de recunoștință ce aparțin mai multor persoane de cultură, precum academicieni, foști și actuali demnitari ai Statului român, profesori, scriitori, istorici, cercetători, poeți, reprezentanți ai unor instituții culturale, preoți din țară și străinătate, foști deportați în Bărăgan, luptători în Revoluția din Decembrie 1989 și teologi români.
În cuvântul său, fostul primar Petru Mlendea-Căluș, inițiatorul acestui memorabil demers a fost cercetătorul Ioan Degău, la rându-i deținător al celei mai înalte distincții pe care autoritățile locale o pot conferi. În calitate de raportor pe această temă, primarul Mlendea-Căluș a declarat: „Pentru mine, și consider că și pentru dumneavoastră, și pentru oricare beiușean, este ceva deosebit să avem cinstea de a-l declara Cetățean de Onoare pe Înaltpreasfinția Sa.”
Iată argumentele domnului Ioan Degău, prezentate public de profesorul de istorie Dan Ispas: „Pentru Țara Beiușului este o mândrie că un vlăstar de-ai ei, născut în Petrani, a ajuns Mitropolit al Banatului. Numele său intră astfel într-o ilustră galerie de personalități ale Ortodoxiei românești, alături de Ioan Ignatie Papp, născut la Pocioveliște, în 1848, ajuns episcop al Aradului în vremea Marii Uniri și de Miron Romanul, care a văzut lumina zilei la Mizieș, în 1828, vrednic urmaș al lui Șaguna, ca Mitropolit al Ardealului. Expunerea de motive pe care o aveți la îndemână este pe deplin lămuritoare. Nu este cazul să reiau cele consemnate cu rigoare acolo, mai ales că Înaltpreasfinția Sa Ioan al Banatului este cunoscut pentru cele împlinite în două decenii de păstorire ca Episcop al Covasnei și Harghitei, între 1994-2014, iar mai înainte, ca Superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim și Iordan. De șase ani este Mitropolit al Banatului, dovedindu-se același om al faptei și al credinței ortodoxe nestrămutate, un om pentru Biserică și pentru Țară. Pentru Înaltpreasfinția Sa, Țara Beiușului este vatra de suflet. L-am putut asculta în noiembrie 2018, aici, la Beiuș, cu câtă căldură a vorbit de casa părintească și părinții săi, de biserica din sat, de târgul de joia din Beiuș, de personalități care au dus faima acestor locuri. Pentru toate acestea, acordarea titlului de Cetățean de Onoare al urbei Înaltpreasfinției Sale ar fi un gest onorant, de noblețe, pentru administrația locală, arătând că știe să prețuiască valorile.”Laudatio a fost citit de Vasile Todinca, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor Oradea: „ÎPS – Sa probează cu forța exemplului că activitatea teologico-pastorală și socio-culturală, este barometrul care măsoară amplitudinea şi forţa intelectuală a unei națiuni, că ea este chemată să o susţină pe cea civică și administrativă…ÎPS Sa Ioan Selejan, a contribuit la construirea, restaurarea și pictarea a zeci de biserici și mănăstiri, înființarea a zeci de așezăminte sociale și medicale, însă în același timp este un ambasador de cea mai înaltă ţinută a promovării României în străinătate, dovedind de-a lungul anilor atașamentul față de valorile moral – creștine și cultural – științifice românești.” Conferirea acestui titlul IPS Ioan Selejan face parte dintr-un demers care onorează urbea și oamenii ei, cel prin care , în ultimii doi ani au devenit cetățeni de onoare la Beiuș Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ioan Bolovan, fost prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, membru corespondent al celui mai înalt for științific românesc și președinte al Comisiei Internaționale de Demografie Istorică, precum și baritonul Ștefan Ignat, directorul general interimar al Operei Naționale București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!