Studenţii japonezi au trăit din plin spaima cutremurului. La Universitatea din Oradea studiază opt japonezi. Aceştia sunt înscrişi la Facultatea de Medicină şi Farmacie, specializarea medicină generală – limba engleză.
Deşi părinţii şi prietenii lor locuiesc la o distanţă mare de locul în care s-a produs dezastrul, Abid Hamid şi Ishii Kaori din Tochigim, respectiv Tokyo, au fost în stare de şoc.
„Când am auzit la televizor, nu ne-a venit să credem. Credeam că va fi un cutremur mai mic. Ne-am sunat repede familiile. Toate liniile erau blocate. Am încercat să dăm de ei pe internet. Abia după ce ne-au asigurat că sunt bine, ne-am liniştit. Am sunat-o şi pe bunica, care locuieşte în sud, dar aici impactul a fost mai mic”, spune Abid Hamid, student în anul IV, la specializarea medicină generală limba engleză.
„Niponii ştiu ce să facă”
Acesta a spus că în Japonia există panică, dar că e una controlată. „Japonezii ştiu ce să facă”, a întărit şi Ishii Kaori, care a relatat că în perioada cât a stat acasă, în Japonia au avut loc mai multe cutremure, dar de fiecare dată conaţionalii săi ştiau ce să facă.
„Redresarea nu va fi o problemă. Există rezerve de stat pentru asta. La noi, după felul acesta de cutremure, societatea se mişcă foarte repede, atât în ceea ce priveşte curăţenia, găsirea şi sprijinirea victimelor, cât şi din punct de vedere economic. Mai mult decât atât, în fiecare an, japonezii participă la traininguri de prevenire şi pregătire pentru dezastre. O zi din an este dedicată acestor traininguri. De mici, la şcoală am fost învăţaţi cum să ne protejăm de cutremure”, explică Ishii Kaori.
Cei doi studenţi au precizat că în ţara lor, există norme drastice privind construcţiile.
„Fiind o zonă vulnerabilă, normele în construcţii sunt mai drastice decât în alte ţări”, a mai spus Abid Hamid.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!