Melomanii orădeni, în special doamnele și domnișoarele, vor avea parte în această seară de un concert mai special. Astfel, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”, de la ora 19:00, cu prilejul zilei de 1 Martie, Filarmonica de Stat din Oradea s-a gândit să le ofere un mărțișor muzical, un concert care va cuprinde trei lucrări ale unui mare compozitor, W. A. Mozart.
Trei piese, una mai frumoasă ca cealaltă. Prima lucrare (uvertura) va fi „Răpirea din serai”, o piesă captivantă arhicunoscută, uvertura fiind apropiată simfoniei italiene, cu o alternanţă rapid-lent-rapid. Următoarea lucrare, „Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în Do major”, a fost scrisă de Mozart la comandă, la Paris, pentru Ducele de Guines, un cântăreț amator la flaut, şi pentru fiica acestuia care cânta la harpă. Concertul se va încheia cu „Simfonia nr. 40 în sol minor”, penultima lucrare a compozitorului în acest gen. Lucrarea a fost finalizată la sfârșitul lunii iunie a anului 1788, iar din cele 41 de simfonii compuse de Mozart, două au fost concepute în tonalitate minoră, printre care şi „Simfonia nr. 40 în sol minor” (cealaltă fiind nr. 25, tot în sol minor).
Invitații serii
Solista invitată, Tina Žerdin, este o harpistă slovenă cunoscută pentru o interpretare delicată la acest instrument. Artista va cânta în premieră la Oradea. A studiat pianul, canto și, în cele din urmă, s-a dedicat harpei. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovenia, artista colaborează permanent cu orchestra Volksoper din Viena, cu Orchestra teatrului La Scala din Milano, cu Wiener Kammerorchester sau cu Orchestra Radiodifuziunii austriece.
Este unul dintre cei mai căutaţi solişti interpreți la harpă, motiv pentru care mai mulți compozitori contemporani i-au dedicat piese. În 2015 a scos un album de debut cu muzică pentru harpă solo, produs de Radiodifuziunea din Ljubljana, album ce deja a adunat numeroase aprecieri ale criticilor din Slovenia şi Austria.
Un alt invitat este flautistul Matei Ioachimescu, pe care Ministerul de Externe al Austriei l-a numit în 2013 „Ambasador al integrării”, pentru activitatea sa intensă și pentru calitatea înaltă a proiectelor susținute. Flautistul este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. A început studiul flautului la București, a absolvit Universitatea de Muzică din Viena și s-a perfecționat cu profesori celebri în domeniu. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani. Ioachimescu cântă la un instrument din aur al producătorului japonez Muramatsu, cu un cap special creat pentru el de Atelierele Tomasi din Viena.
Conducerea muzicală a concertului îi aparţine tânărului dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea, Jankó Zsolt, el fiind concomitent dirijorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca şi dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!