Luna februarie este pe sfârşit, primăvara este pe cale să-şi facă apariţia. Mărţişorul, simbol al primăverii a început să-şi facă simţită prezenţa prin pieţe şi prin locurile mai circulate din oraş. Comercianţii se plâng însă că prea puţină lume se opreşte să cumpere. „Poate e prea devreme. Mai sunt câteva zile până la 1 martie şi românii lasă totul pe ultima clipă”, încearcă să se amăgească un vânzător de mărţişoare.
Preţurile sunt pentru toate buzunarele. Cu 1 leu se poate cumpăra un coşar, o potcoavă, un ghiocel, un trifoi cu patru foi sau alte figurine sau flori. Cine vrea ceva mai deosebit, poate alege un mărţişor suflat cu aur. Preţul începe de la 15 lei. Avantajul unui astfel de mărţişor este că după 1 Martie poate fi folosit şi ca broşă.
Simbol şi semnificaţie
Una peste alta, gestul contează. Să dăruieşti cuiva drag un mărţişor înseamnă fericire şi noroc. Mai mult ca sigur, toţi românii ştiu că de 1 Martie primesc sau dăruiesc mărţişoare, mici simboluri ale primăverii, dar prea puţini cunosc povestea mărţişorului şi ce simbolizează acesta.
Potrivit vechiului calendar roman,1 Martie era prima zi din an şi se celebra sărbătoarea „Matronalia” în care se desfăşurau serbările zeului Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. Semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului: este un simbol al primăverii,al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă. Forma acestuia s-a modificat de-a lungul timpului. La început era simbolizat printr-o monedă de aur sau argint la care se ataşa o sfoară făcută din două fire de aţă răsucite, unul alb şi unul roşu, ce semnifica lupta vieţii asupra morţii. Mai târziu apărea sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe o aţă. Acum, mărgelele frumos colorate, ceramica şi florile le-au luat locul. Exista credinţa, conform căreia, aceasta amuletă aducea noroc şi fericire.
Conform unui mit, evidenţiat pe wikipedia, care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!