Comercianţii spun însă că prea puţină lume se opreşte să cumpere. „Poate e prea devreme. Mai sunt câteva zile până la 1 martie şi românii lasă totul pe ultima clipă”, spune un vânzător de mărţişoare.
Preţurile sunt pentru toate buzunarele. Cu 1 leu se poate cumpăra un coşar, o potcoavă, un ghiocel, un trifoi cu patru foi sau alte figurine sau flori. Cine vrea ceva mai deosebit, poate alege un mărţişor suflat cu aur sau o boşă cu piete semipreţioase. Preţul pentru aceste mărţişoare ajunge şi la 50 de lei.
Tradiţii
Tradiţia Mărţişorului, veche de circa 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credinţele şi practicile agrare ale dacilor, care confecţionau, peste iarnă, şiraguri de pietricele albe şi roşii, purtate la gât începând cu 1 martie. Aceste mărţişoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roşu care simbolizează foc, sânge, soare) şi principiul masculin (alb care simbolizează limpezimea apei, înţelepciune).
Cu timpul, mărţişorul a luat forma celor două fire, alb şi roşu, răsucite aşa cum răsuceşte Baba Dochia, în fuior, firul celor 365 de zile în timp ce urcă pe munte cu oile. Şnurul bicolor semnifică iarna şi primăvara împletite şi victoria soarelui şi a vieţii asupra frigului şi întunericului.
La români Mărţişorul este aducător de sănătate şi noroc. În trecut, cu această credinţă în gând, mamele legau la mâinile sau la gâtul copiilor, în dimineaţa de 1 martie, şnurul bicolor împletit chiar de ele, din lână. De şnur atârnau un bănuţ de argint, pentru ca pruncii să fie sănătoşi şi curaţi ca argintul, roşii la faţă semn al vitalităţii şi voioşiei şi norocoşi. Fetele îşi puneau firul împletit la gât, convinse că talismanul le va păzi de arşiţa soarelui atunci când vor ieşi la câmp.
Dacă ne luăm după tradiţiile din bătrâni, avem mai multe variante: mărţişorul ar trebui purtat timp de 12 zile, ori până când înfloresc pomii, până când se întorc păsările călătoare sau până la marile sărbători religioase ale primăverii: Mucenicii, Blagoveştenia, Floriile, Paştele.
Tradiţia cere însă atât timp cât purtăm mărţişorul, să ne purtăm cuviincios, să nu gândim sau să vorbim de rău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!