Atelierele de confecţionat mărţişoare s-au încheiat vineri. Organizate în perioada 22-25 februarie de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, atelierele au atras aproximativ 400 de copii de la: Şcoala „Oltea Doamna” din Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Grădiniţa nr. 47, Grădiniţa nr. 30, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga” din Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” şi Şcoala Gimnazială Brusturi.
[eadvert]
Mari şi mici au învăţat – majoritatea pentru prima dată – să confecţioneze mărţişoare din aţă, turtă dulce sau lut. În atelierele susținute de către meșterii populari din Bihor: Maria Elena Borsos, Ana Florea și Anamaria Agaston s-au prezentat modele și tehnici vechi de realizare a mărţişorului. Alături de artiştii populari, s-au implicat muzeografi ai secţiei Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor: Simona Bala, Sabina Horvath, Ioana Gherghel, Melania Ţărău și muzeograful Lavinia Ungureanu. Elevii au fost ajutaţi şi de voluntarii Demian Andrada şi Csankovszky Dominik, elevi ai Liceului de Arte Oradea, coordonaţi de prof. Nada Panait.
După încheierea atelierelor şi a prezentărilor PowerPoint despre obiceiurile de primăvară, Maria Elena Borsos, Ana Florea și Anamaria Agaston expun de vineri până duminică mărţişoare într-un mic târg organizat în curtea Muzeului Ţării Crişurilor.
De la mărţişoarele din turtă dulce pictate cu flori de primăvară de Anamaria Agaston, la mărţişoarele din lut create de Ana Florea, pe care apar simboluri precum pasărea, pomul vieţii, soarele, ochiul, sau cele cu dantelă sau plante amprentate pe lut, până la mărţişoarele, colierele, cerceii şi brăţările din mărgele, realizate de Maria Elena Borsos, cei care intră în curtea muzeului îşi vor putea alege un simbol al primăverii pe placul sufletului. Sâmbătă şi duminică programul târgului va fi între orele 10.00 -17.00. Intrarea la târg este liberă.
Evenimentul se va încheia duminică, 27 februarie, de la ora 16:00 la Muzeul Țării Crișurilor, cu un spectacolul de muzică tradițională „Drag de cântec strămoșesc” susținut de eleve de la Liceul de Arte Oradea, coordonate de prof. Florina Burdaș, precum și un moment folcloric oferit de Liana Reștea.
Activităţi realizate sub denumirea „1 Martie călător vă aduce un mărţişor” au fost organizate de Muzeul Țării Crișurilor, Secția de Etnografie și Secția de Relații Publice, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul de Arte Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!