Viața este cel mai mare dar pe care l-am primit, fiecare dintre noi, de la Dumnezeu. Dacă știm că este un dar, atunci înțelegem cât este de important să protejăm viața. Acesta este crezul episcopului greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea. Acesta a participat sâmbătă la Marșul pentru viață, organizat la Oradea de Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Bihor și Centrul de Consiliere și Informare pentru Femei cu Sarcină Nedorită – Puls, cu sprijinul cultelor creștine și al asociațiilor pro-viață din județul Bihor.
[eadvert]
Evenimentul a fost organizat cu scopul de a „trezi” societatea civilă, dar și lumea politică la realitate, pentru a vedea situația în care ne aflăm la ora actuală, spun reprezentanții cultelor orădene.
Manifestarea s-a desfășurat sub genericul „Sprijin, șansă și nepărtinire – din prima secundă și întreaga viață”. La eveniment au luat parte toți episcopii și reprezentanții cultelor religioase din Bihor.
„Astăzi se propovăduiesc tot felul de idei și de ideologii, mai ales ideologii care sunt foarte nocive vieții, mai ales vieții umane. Știm foarte bine că în Europa, denatalitatea a ajuns la niște cote înspăimântătoare. Biserica, de ani buni, tot vorbește despre acest lucru și a promovat tocmai aceste marșuri pentru viață, pentru a determina lumea politică și socială să înțeleagă valoarea vieții și valoarea natalității. Europa este foarte îmbătrânită, pe de-o parte, dar pe de altă parte, vedem că recent s-a propus la Consiliul Europei ca avortul să intre între drepturile fundamentale. Deci, distrugerea vieții. Noi îmbătrânim, Europa îmbătrânește și tot Europa propune ca avortul să devină unul dintre drepturile fundamentale. Este o contradicție de necrezut. Pe de altă parte, vedem că în lumea largă, unde totuși viața este considerată în continuare ca un dar, nu se pune problema avortului. Se pune această problemă a avortului în Europa, în Statele Unite, în Canada, dar în America de Sud, în Africa, în Asia, nu se pune cu această ostentație problematica avortului și a distrugerii vieții. Și în același timp, mai este o idee care este promovată la ora actuală, tot cu o ostentație extraordinară: dacă doi tineri dau naștere unui copil, acest copil, în perspectiva istoriei, poate să contribuie la distrugerea ecologică a pământului, pe de-o parte, iar pe de altă parte, acestui copil care poate să se nască ce poate să-i ofere viața în perspectivă? Aceste idei sunt vehiculate, repet, într-o lume în care s-a ajuns la o bunăstare și la un nivel de confort cu totul deosebite. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această treabă, dar în același timp, toți cei care lansează și promovează aceste idei nu fac parte din lumea care înțelege valoarea vieții, din lumea care înțelege valoarea salvării și protejării pământului, din lumea care înțelege exact ce înseamnă a proteja tot ceea ce Bunul Dumnezeu a creat. La ora actuală, există diverse țări care, pentru faptul că au realizat că natalitatea este atât de scăzută, iar aceste lucru e un risc extraordinar de mare în perspectiva istoriei, au început să creeze facilități pentru familiile care au doi, trei, cinci copii. Astfel, pentru o familie cu trei copii, mama sau tata nu vor mai plăti taxe către stat toată viața. Pe urmă, se creează alte facilități pentru familii, pentru a fi ajutate în acest context delicat și dificil care există la ora actuală. Partea politică a reușit să înțeleagă ceva din acest strigăt constant al Bisericii: protejați viața! Nu uitați că viața este un dar al lui Dumnezeu!”
Inspirați de Washington
Evenimentul se află la cea de-a 12-a ediție în România și reprezintă punctul culminant al Lunii pentru viață, desfășurată în perioada 1–31 martie, având aceeași temă ca a marșului.
„Desfășurat atât la nivel national cât și international, «Marșul pentru viață» urmărește conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii”, au anunțat organizatorii.
Tema Marșului din acest an a fost inspirată din tema Marșului pentru viață 2022 Washington, aflat în acest an la a 49-a ediție, „Equality begins in the Womb”, fiind o invitație de a reflecta asupra egalității de șanse a femeilor însărcinate aflate în diferite situații dificile, dar și asupra egalității de șanse a copiilor nenăscuți ai acestora.
O componentă importantă a mesajului Marșului pentru viață constă în faptul că acesta este un eveniment apolitic și neconfesional.
Marșul a debutat cu o adunare publică organizată în Piața Unirii, urmată de marșul propriu-zis, pe traseul: Piața Unirii, Strada Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, Biserica Seminarului Greco-Catolic „Sfântul Gheorghe”, Bulevardul General Magheru, Calea Republicii, Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Duh”.
Trimite articolul
XA nu se mai naşte copii mulţi e semn de civilizaţie. Cea mai fericită familie e cea unde nu sunt copii, e sănătate şi sunt bani ! Copiii aduc numai necazuri. Cred că nimeni consideră ca fiind civilizate triburile din Africa sau Asia, care au câte 10 puradei. La fel e şi cu triburile de ţigani de pe la noi.