„Marșul Memoriei” este o comemorare față de evreii din Oradea care au fost deportați în lagărele naziste în 1944.
Peste 30.000 de evrei au fost deportați timp de o lună de zile, în cele mai umilitoare condiții. Aceștia au fost încărcați în vagoane de animale, ferecate fără mâncare, apă, lipsiți de minimele condiții de igienă, ajungând în lagărele naziste peste 3, 4 zile.
„În data de 23 mai 1944 a început deportarea evreilor închiși în „ghetoul cel mic”(zona Bihorului de Nord), iar la 25 mai 1944 a început deportarea evreilor orădeni. Punctul de tranzit a fost stabilit în parcul Rhėdey (actualul parc Nicolae Bălcescu). Zilnic se îndreptau spre lagărele de concentrare, în cele mai umilitoare condiții, câte 2500-3000 de evrei, încărcați în vagoane de animale”, amintește Muzeul Țării Crișurilor, citând din izvoarele vremii.
Participanții s-au întâlnit la ora 12:00 la Sinagoga Ortodoxă, situată pe strada Mihai Viteazul, pentru a parcurge traseul Memorialul Deportaților – Strada Evreilor Deportați – Parcul Nicolae Bălcescu – Memorialul Eva Heyman. La „pelerinaj al memoriei” au participat și elevii de la școlile orădene.
[eadvert]
80 de ani au trecut de cel mai îngrozitor an din istoria Oradiei, când comunitatea evreiască a fost suprimată în numele „Soluției finale”.
Acțiunea comemorativă a fost organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Comunitatea Evreilor din Oradea și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu” Bihor.
Trimite articolul
XArticolul desi lapidar nu mentioneaza “faptasii ” , asa se face astazi resscrierea istoriei ? Rusine !!!
-
Asa e! Nu romanii sunt cei care i-au deportat!
30.000? Numa? Prea putin…
nu e bine asa ceva in acest oras
trebue sa pastram istoria asa cum a fost si va fi
Se vad in poza si trotuarele generoase oferite pentru pieton de primaria galactica, aia cu “orase pentru oameni”.
Noroc ca au incaput doi cate doi.
Nu mai bine faceati masul asta cu masini?