În şedinţa de luni, Senatul Universităţii din Oradea (UO) a dezbătut probleme stringente pentru activitatea instructiv-educativă, economico-financiară, de cercetare şi socială. „Ordinea de zi a inclus o problematică diversă, de la metodologii de finalizare a studiilor, taxe de şcolarizare, procedura privind elaborarea şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, la Regulamentul de organizare funcţionare şi administrare a Bibliotecii UO, reorganizarea Bazei didactice «Gaudeamus» din Stâna de Vale, a Editurii Universităţii, proceduri de concurs pentru ocuparea unor posturi didactice etc., evidenţiind o activitate demnă de remarcat a comisiilor de specialitate ale Senatului”, a comunicat Lia Pop, preşedintele Comisiei Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului UO.
Solicitându-i să ne sintetizeze problematica discutată privind taxele de şcolarizare, prof.univ.dr. Lia Pop ne-a răspuns astfel: „Urmează ca studenţii să depună la Senat o petiţie prin care să ceară respingerea oricărei măriri a taxelor de şcolarizare care nu are o notă de fundamentare aprobată. Aceasta a fost rezoluţia Senatului”.
Iată alte puncte aprobate, luni, de Senatul UO.
Burse şi scutiri
Senatul a aprobat creşterea de la 10 la 15 a numărului de burse ocazionale acordate pentru rezultate deosebite obţinute la manifestări ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive.
Senatul a aprobat scutirea de taxe de şcolarizare pentru şapte studenţi, membri ai Asociaţiei Sportive F.C. Universitatea Oradea, mai exact ai echipei de fotbal cu şanse de promovare în liga a IV-a. S-a apreciat că această formaţie este un model de organizare a sporturilor de echipă şi de promovare a imaginii Universităţii. Cei şapte studenţi sunt de la facultăţile de Geografie, Turism şi Sport; Protecţiaa Mediului; Medicină şi Farmacie; Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
Centru de Limbi Moderne
Senatul UO a aprobat înfiinţarea unui Centru de Limbi Moderne afiliat Facultăţii de Litere, care să asigure cadru instituţional pentru promovarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi pentru formarea de competenţe în domeniul cunoaşterii limbilor moderne în mediul (pre)universitar şi de afaceri.
„Centrul va oferi programe de pregătire în domeniul limbilor engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, precum şi a limbii române pentru studenţi străini” a spus decanul Tedor Mateoc al Facultăţii de Litere. Centrul se va autofinanţa din taxele percepute. Cursurile de perfecţionare se vor finaliza prin acordarea unui certificat de absolvire.
Editura, reorganizată
Editura UO va fi reorganizată, potrivit standardelor care să-i permită acreditarea. Senatul UO a aprobat redimensionarea structurii de personal, prin redistribuire, astfel încât, în noua formulă, să reunească, în mod firesc, colective ştiinţifice şi editoriale, activităţi de promovare a cărţilor editate pentru a fi incluse în bazele de date internaţionale recunoscute.
Matematică în engleză
Senatul UO a avizat rapoartele de autoevaluare pentru trei noi studii de licenţă la specializările: „Matematică predată în limba engleză”, „Arhitectură” şi „Asistenţă Medicală Generală” precum şi pentru studiul de masterat: „Managementul unităţilor de turism şi alimentaţie”.
4 Doctori Honoris Causa
Senatul UO a aprobat acordarea a patru titluri de Doctor Honoris Causa unor universitari redutabili, recunoscuţi şi prin contribuţia substanţială la înfiinţarea şi dezvoltarea unor programe de studii masterale la Oradea. Este vorba de Ariane Landuyt (Siena – Italia), Jean Paul Carrière (Tours – Franţa), Lorenzo Renzi (Padova – Italia) şi Adrian Streinu Cercel (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti).
Citiți principiile noastre de moderare aici!