Iubitorii muzicii de jazz s-au bucurat de reluarea festivalului ORA Jazz la Oradea, cea de a treia ediţie desfăşurându-se în acest an în sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea şi laSinagoga Neologă Sion.
În ciuda vremii ploioase, sala Filarmonicii s-a umplut încet vineri seara, melomanii fiind întâmpinaţi în holul sălii de o surpriză. Un stand de viniluri de colecţie erau expuse pentru vânzare, de la Miles Davis şi John Coltrane la Simon & Garfunkel. Chiar dacă nu şi-au cumpărat pe loc vinilurile dorite, au rămas pe ideea de a-şi completa colecţiile în serile următoare ale festivalului.
Cuvântul de deschidere l-a avut Simona Giura, organizator ORA Jazz Festival. La această a treia ediţie a inclus în festival 17 artişti din Ungaria, Norvegia, Suedia, Israel, Polonia şi Germania. Înainte de prima ediţie, în 2018, Simona Giura spunea că şi-a dorit să creze „un brand nou cu care localnicii să se identifice pe viitor și să se mândrească de faptul că este festivalul lor”. Iată că în ciuda celor doi ani de pauză datoraţi pandemiei, orădenii se pot acum bucura de o a treia ediţie a festivalului, al cărui nume se identifică atât cu orașul Oradea cât și cu sinagoga, Ora fiind și un nume evreiesc de fetiță care înseamnă lumină, speranță și continuitate.
Festivalul a fost deschis de un trio norvegian, Maridalen, avându-i în componenţă pe Anders Hefre la saxofon şi clarinet, Jonas Kilmork Vemøy la trompetă şi Andreas Rødland Haga la contrabas. Cei trei au prezentat într-o oră de concert piese de pe noul lor album, Bortenfor (2022, Jazzland), pe care l-au şi adus spre vânzare împreună cu primul lor album, „Maridalen”, invitând publicul să le cumpere pentru că „sunt prea grele de dus înapoi, în Norvegia”.
Cu mai multă experienţă şi cu o muzică mult mai elaborată, le-au urmat pe scenă Szilárd Banai & Friends. Liderul formaţiei, Szilárd Banai, este unul dintre cei mai activi bateriști din Ungaria. A fost membru al celebrei trupe Djabe din 2001 până în 2016. Câteva dintre albumele sale au primit nominalizări și au câștigat premii în Europa și în Statele Unite.
Piesele prezentate la Oradea au fost compuse nu doar de Szilárd Banai ci şi de ceilalţi membri ai trupei: Miki Birta (chitară), Áron Tálas (pian) şi Vermes Gábor (bass). În a doua parte a concertului lor au avut-o ca invitată pe solista Bakó Krisztina, care a mărturisit că l-a cunoscut de prin 2016 pe basistul Vermes Gábor, alături de care a cântat pe un vas de croazieră. Bakó Krisztina a abordat împreună cu membrii trupei Szilárd Banai & Friends piese mai comerciale, mai puţin pe placul „bătrânilor” pasionaţi de jazz, care au savurat mai mult prima parte a concertului.
Sâmbătă, pe lângă concertele formaţiilor Dearest Sisters din Suedia şi Ariel Bart Trio din Israel, care vor avea loc tot în sala „Enescu – Bartók” a Filarmonicii, de la ora 22:00 va avea loc un Afterparty la Moskva Cafe sub genericul Lazy Boys | vinyl jazz set.
În ultima zi de festival, duminică, la Sinagoga Neologă Sion, vor avea loc două concerte solo: la violoncel Anja Lechner din Germania şi la vioară Mateusz Smoczyński din Polonia.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!