Soția fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a câștigat la CEDO procesul pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, potrivit bihorjust.ro
[eadvert]
Mariana Gal a invocat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) faptul că instanțele din țară i-au încălcat acest drept, într-un proces intentat în 2012 de către procurorul Ciprian Man, fostul șef al DNA Oradea. Atunci, Mariana Gal a fost acuzată de complicitate la trafic de influență.
Stare de fapt
Practic, aceasta a fost denunțată de doi frați, unul dintre ei fiind vizat de o anchetă pentru fals și înșelăciune. Denunțătorii au reclamat că Mariana Gal, soție a prim-procurorului de atunci al Parchetului Tribunalului Bihor, Viorel Gavra, alături de o cunoștință de-a sa, le-ar fi promis ajutor pentru a obține o decizie în favoarea unuia dintre frați. Unul dintre frații denunțători a făcut declarații ca martor în dosar la data de 6 ianuarie 2012, iar o zi mai târziu acesta a anunțat procurorii că pleacă din țară pentru a se stabili în Irlanda.
În timpul procesului de la Tribunalul Cluj, Mariana Gal a cerut citarea, prin comisie rogatorie, a martorului stabilit în Irlanda, pentru a fi interogat despre denunțul pe care femeia susținea că l-ar fi făcut în baza unor promisiuni ale anchetatorilor. Judecătorii clujeni l-au citat pe acest martor la adresa din țară, însă nu s-a prezentat. În proces, unul dintre martori ar fi recunoscut că Mariana Gal nu i-a solicitat bani, susținând că femeia i-ar fi promis doar că va discuta cu soțul său și că totul se va rezolva.
De asemenea, alt martor a spus în fața instanței că se îndoiește de buna credință a celor doi denunțători. De asemenea, un avocat, martor în dosar, a declarat că unul dintre frați l-ar fi asigurat că este dispus să ofere totul pentru a soluționa problemele de natură penală ale fratelui său.
Dacă în primă instanță, în 14 mai 2014, Gal a fost achitată pe motiv că s-a constatat existența unei provocări la săvârșirea acțiunii, la data de 3 aprilie 2015 decizia a fost desființară în apelul parchetului, instanța dispunând condamnarea reclamantei la trei ani de închisoare cu suspendare, bazându-se în mod determinant pe declarațiile denunțătorilor din dosar. Instanța de apel a arătat că denunțurile au fost legale și că nu sunt probe care să confirme teza provocării. La recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Mariana Gal a pierdut, instanța supremă menținând sentința Curții de la Oradea. Femeia s-a simțit nedreptățită și a apelat la instanțele europene.
Despăgubiri
Femeia a fost asistată în procedura de la CEDO de avocații Radu Chiriţă, Bianca Pantea şi Mihnea Novac de la Societatea de Avocați Chiriță și Asociații, din Cluj-Napoca. Curtea Europeană a reținut că a fost încălcat art. 6 paragrafele 1 și 3, lit. d) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
„CEDO a reţinut că instanţele interne nu au luat suficiente măsuri pentru a asigura audierea în faţa instanţei şi în condiţii de contradictorialitate a unuia dintre denunţători, care se mutase în Irlanda. Totodată, Curtea a reţinut că instanţa de apel a încălcat dreptul la un proces echitabil al reclamantei, prin faptul că a respins cererea acesteia de reaudiere a doi martori şi de ascultare în şedinţă publică a înregistrărilor realizate de aceşti doi martori”, au anunțat reprezentanții Societății de Avocatură.
Instanța europeană i-a acordat femeii despăgubiri de 9.000 de euro, din care 6.000 reprezintă daune morale și 3.000 de euro cheltuieli de judecată.
Maria Gal spune că nu despăgubirile sunt importante, ci faptul că i s-a făcut dreptate, pentru că a fost pusă sub acuzare pe nedrept, iar soțul său a fost exclus din magistratură, după o carieră de 30 de ani.
Trimite articolul
XPrecizați și sursa care a stat la baza materialului? Sau nu merită?