Regizorul salontan premiat la Cannes Marian Crișan este alături de Dragoș Turea producător a unui impresionant documentar izvorât dintr-un experiment științific secret, făcut de regimul sovietic în anii 1960.
Documentarul “Grădina Sovietică” a dat startul celei de-a 4-a ediții a Moldox Film desfășurat Cahul. „Mulțumim publicului pentru primirea caldă și dezbaterile aprinse de după film”, a postat Marian Crișan. Premiera mondială a avut loc la finele lunii august, la cea de-a 25-a ediție a Festivalului de Film din Sarajevo. Marian Crișan și Drqagoș Turea promit că film va ajunge în curând pe marile ecrane.
Grădina sovietică
Documentarul vorbește despre aberațiile regimului comunist care dorea cantitate. Indiferent de prețul plătit, de mutațiile cromozomiale. Filmul s-a născut dintr-o investgație a tânărului regizor din Moldova care a vrut să afle detaliile morții misterioase a bunicii sale. Dragoș Turea descoperă un experiment științific secret și dezvăluie planul lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în Grădina Sovietică prin aplicarea energiei atomice în agricultura locală.
Au fost zece ani de muncă și refuzuri până la apariția filmului. Aceasta și fiindcă documentarul dezvăluie faptul că fasolea mutant obținută, bumbacul verde sau uleiul de floarea soarelui cu gust de măsline au fost rodul pierderii mai multor vieți omenești. Investigațiile au început în 2009. Dragoș Turea și-a amintit că bunica sa i-a povestit despre acest experiment pe când avea 12 ani, iar apoi a făcut legătura cu ceea ce i-a povestit bunica când aceasta a murit de cancer.
Totul se întâmpla cu o instalație mobilă Kolos-Spicul o mașinărie care iradia porumbul în câmp deschis. „ Era o mașină mare, pe bază de ZIL, care avea o instalație în partea din spate, care iradia semințele ce urmau să fie plantate în câmp deschis. Și acea instalație a fost în sat la bunica…Erau zeci de mașini, toată țara era împânzită cu zeci de instalații, mobile sau fixe.
Nu era doar un experiment, era chiar o «grădină sovietică » în care se tratau toate culturile înainte de a fi plantate, cu scopul de a mări cantitatea recoltei, a roadei.Înainte, erau și materiale promoționale, și un braț de cărți, și informații, deci nu pot să zic că era o știință secretă. Poate, felul în care se aplica era secretizat, dar știința propriu-zisă era accesibilă, se preda la Institutul Agricol, toate institutele erau dotate cu instalații. Deci nu pot să-mi explic de ce nu s-a știut până acum. Poate, oamenii nu erau pregătiți să vorbească despre chestia asta.
Și în timpul filmului, în timpul investigației, nu toți vorbeau așa ușor. Până la urmă, nu pe toți i-am convins să vorbească…Chiar și florile erau iradiate pentru a fi pe placul regimului sovietic.Cei care au participat activ au murit de tineri, în timpul experimentelor. Despre asta ne vorbesc și oamenii care au supraviețuit. Între timp, au murit și o mare parte dintre ei. Eu sunt documentarist și mi-am pus ca scop să arăt acest experiment, dar urmează ca spectatorul să tragă singur concluziile”, a spus Dragoș Turea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!