„Imagini colorate, o bucăţică de lemn, o pană căzută, bucăţile de piele şi dantelă închise într-un sertar întunecos amestecate cu mărgele de diferite culori, texturi şi mărimi reprezintă pentru mine ocazia de a crea prelungiri ale feminităţii sub formă de bijuterii prelucrate manual”, spune creatorul de bijuterii Maria Felea. Recent, orădeanca care studiază acum la Paris, s-a aflat printre câştigătorii Concursului „Floral Spring”, organizat de Breslo, platforma online a comunităţii handmade din România, în colaborare cu revistele Unica şi Avantaje.
„Participarea la concurs era condiţionată de două criterii: să fie o creaţie în care predomină motivele florale şi să fie handmade”. Din cei 650 de participanţi au fost aleşi de către organizatori 100. Creaţiile acestora au fost publicate pe pagina online a celor de la Breslo, urmând ca pe parcursul a cinci zile să fie votate cele mai apreciate. Câştigătorii concursului au fost aleşi de redactorii Unica şi Avantaje, împreună cu Breslo. Numărul de aprecieri de pe pagina de Facebook a fost de asemenea luat în considerare în procesul de selecţie a câştigătorilor.
„Cu ajutorul celor care m-au susţinut în acest proces, mă număr şi eu printre câştigători, urmând ca în luna aprilie, accesoriul cu care m-am înscris în concurs să apară în varianta print a revistei Avantaje. Am ales să mă înscriu în concurs cu un accesoriu foarte drag mie, mai precis voaleta «Spanish birdcage veil», care face parte din colecţia «Unveiled». Este o voaletă pe care eu o ador, are o alură de mister şi feminitate, ceea ce pe mine mă cucereşte instant. Este realizată din flori din organza în nuanţe şi aromă de liliac, cu picături albastre de safir”, descrie Maria Felea, voaleta cu care s-a aflat printre cei mai apreciaţi creatori.
Bijutier în argint
Deşi la bază are studii de litere, visul Mariei Felea a fost iniţierea în bijuteria de argint. A urmat, iniţial, cursurile din cadrul Şcolii de bijuterie Contemporană Assamblage. „A fost atât de frumos. Cu mult peste aşteptările mele.
Oameni extrem de deschişi, de darnici, care sunt dispuşi să te înveţe, să împărtăşească cu tine informaţii pe care ei le-au strâns în ani şi ani de bijuterit. Stiţi? Se zice că, meseria de bijutier se fură… eh, la ei se învaţă.
Se învaţă cu mult drag şi răbdare, cu sufletul deschis. Am cunoscut nişte oameni minunaţi, am ascultat poveştile lor, am râs împreună. Am învăţat şi experimentat cu argint, cât de una singura aş fi învăţat, probabil, de N x 10 ori mai încet. Mi-a părut rău că nu m-am înscris mai repede la cursul acesta. Când mă gândesc că am aşteptat atâta timp să particip la cursul acesta. Mă gândeam: «abia aştept, abia aştept să mă joc şi eu cu toate jucăriile lor: cu brenerul care îţi pupa părul fără milă, cu traforajul care îţi dă viaţă imaginaţiei, cu pila mâncăcioasă care te muşcă de buricele degetelor…»
Am fost euforică până la soare când am terminat cursul, dar ştiţi sentimentul acela când dintr-o dată îţi dai seama: «Dumnezeule, dacă aş fi ştiut toate astea acuma un an, câte aş mai fi făcut?»”, mărturisea Maria Felea. Creatorul a luat în calcul ideea de a deschide un mic atelier de bijuterii în Bucureşti, dar în cele din urmă a ales să se specializeze la Paris.
Citiți principiile noastre de moderare aici!