În dezbatere sunt trei variante. Pe toate cele trei variante e prezentă coroana murală cu cinci turnuri crenelate ce reprezintă rangul administrativ al localității, cel de municipiu și margareta care reprezintă câmpurile de margarete despre care vechile legende spun că ar fi existat în locul unde astăzi se află Municipiul Marghita. Una din aceste legende susține faptul că numele orașului vine de la câmpurile cu margarete.
[eadvert]
Fântâna e un alt simbol la care marghitenii țin să-l aibă pe stemă. Fântâna reprezintă apa geo-termală și vorbește despre faptul că prin aşezarea geografică, precum şi prin structura geologică, cu un fond valoros de izvoare termale această zestre favorizează dezvoltarea Municipiului Marghita. Copacul prezentă pe una dintre variantele propuse face referire la pădurea bogată din jurul orașului. Dragonul împreună cu peștele reprezintă unul dintre sigiliile localității, de pe vremea austro-ungară.
Simbolurile sunt separate, în partea mediană a scutului, de semnul heralidic al râului Barcău, lângă cursul căruia a fost întemeiată așezarea care a pus bazele Municipiului Marghita.
„Conform legii, orice unitate dministrativ-teritorială (UAT) trebuie și este obligat să aibă o stemă distinctivă, reprezentativă. Drept urmare, până acum am purtat discuții cu consilierii. S-au propus trei forme de steme, așa prevede legiuitorul. Îi invit pe cetățeni să intre pe siteul Primăriei Marghita unde acest proiect se află pentru 30 de zile în dezbatere. Este foarte important să citească semnifocația fiecărui simbol și să aleagă una dintre steme. Haideți să facem primul gest prin care să avem un semn distinctiv al municipalității noastre, prin care să ne identificăm cu ceva, să avem un simbol care ne reprezintă pe toți”, e mesajul primarului Marcel sas Emil Adăscăliții către locuitorii din Marghita.
Trimite articolul
XCare a fost IDIOTUL incult care a interpretat simbolurile astea ?
Prima.Fãrã dragon. Fărã copac. Cu margarete.
-
ca la pensiuni
Simbolistica nu trebuie sa se refere doar la bogatiile materiale ci si la cele spirituale, istorice. Cred ca stema este bine aleasa , dar interpretarea, promovarea trebuie facuta in extenso, cu valorile spirituale ale Marghitei.
-
și care sunt alea? e vreo civilizație străveche de marghiteni extratereștri, cu ”valori spirituale” ale lor, sau sunt aceleași cu ale celorlalți? hai atunci să pună un pom de crăciun, precis sărbătoresc și ei crăciunul. sau știi ce? dă-i naibii pe ășta din marghita, și nouă, la oradea, ne place crăciunul, hai să ne punem noi pomul pe blazon. și logoul lidl, că lidl îi iubește pe oameni, iar iubirea e cu suflet, cu valori spirituale!
Pai blazonul Oradiei e mai simplu.
Ciment, Balast, si Apa
”haideți să….” da, așa se faceți istoria. mereu, un mare om se duce pe la ciumpalaci și începe să se roage de ei cu formula sacră ”dar hei, haideți să”. iar dacă îi convinge, ciumpalacii construiesc piramide. dacă nu, ciumpalacii merg și fac grătar. haideți să…