Județului nostru i-au revenit 38.870.000 de lei. Cele mai mari sume au mers la primăriile Valea lui Mihai, Salonta și Săcueni, toate cu primari UDMR. Astfel, Valea lui Mihai a primit 1,3 milioane de lei, Salonta 1,2 milioane de lei, Săcueni 1,15 milioane de lei. Cei mai puțini bani au mers către primăriile cu edili PSD. Mai exact, localitățile cu primari social-democrați au primit aproximativ 2,8% din totalul banilor repartizați în Bihor. Remetea, Nucet și Țețchea au primit fiecare câte 100.000 de lei, alte 15 localități cu edili PSD au primit fiecare câte 50.000 de lei. Celorlalte primării l.e-au fost alocate sume de cel puțin 2-3 ori mai mari. În Bihor, din totalul de 101 primării, 89 au primit bani în baza Hotărârii de Guvern adoptate miercuri seara.
Și-a plătit victoria la Congresul PNL
Banii trimiși către primării au încins spiritele. „Ideea este că după ce un guvern a căzut, au găsit de cuvință, noaptea, ca hoții, să împartă peste 200.000 de euro”, ne-a declarat liderul PSD Bihor, Ioan Mang. „În loc să se ocupe de situația din sănătate și educație și să aloce bani din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru spitale sau pentru testele elevilor și cadrelor didactice, au împărțit 1,1 miliarde de lei către primării, pe un singur criteriu: apartenența politică a primarului. Mai exact, primăriile cu primari PNL și UDMR au primit de la Cîțu și Iohannis, din Fondul de Rezervă al Guvernului, sume cuprinse între 250.000 și 2.000.000 lei, iar către comunitățile cu primari PSD, nu toate, deoarece prefecții PNL au «uitat» să anunțe și primarii PSD să solicite sume necesare funcționării, au primit câte 50.000 de lei primăriile de comune și 100.000 de lei primăriile de oraș. Niciun alt criteriu decât apartenența politică. Astfel, Cîțu, cu susținerea lui Iohannis, și-a plătit victoria la Congresul PNL, iar UDMR a fost răsplătit că l-a susținut la moțiune și nu a votat”, a mai spus Mang.
[eadvert]
Oficial, sumele date de guvern ar avea menirea să suplinească deficitul unor primării care au probleme cu banii, nu mai au fonduri pentru plata asistenței sociale, cheltuielilor curente sau nu mai au surse de finanțare. Astfel, Ministerul Dezvoltării a cerut prefecturilor să solicite fiecărei localități o listă cu suma necesară pentru a-și acoperi cheltuielile. Ioan Mang spune că prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, nu ar fi informat primarii PSD că trebuie să facă această listă. „Eu sunt cel care i-a informat despre acest demers”, a spus liderul social-democrat. Mai mult, el acuză prefectul că ar fi modificat sumele cerute de primari, în listele trimise la Guvern. „Avem comunele Sânmartin și Borod, ambele cu proiecte pe fonduri europene, cu cofinanțări. Au primit doar 50.000 de lei. Este o bătaie de joc la adresa banului public”, acuză Mang.
Jurnal bihorean a încercat să afle care este poziția prefectului Dumitru Țiplea, legat de acuzațiile aduse de reprezentanții PSD. Prefectul nu a răspuns însă nici la telefon, nici la SMS. Totodată, am încercat să îl contactăm și pe ministrul Cseke Attila, pentru a afla după ce criterii au fost împărțiți acești bani. Nici acesta nu a răspuns.
Momește primarii
Reprezentanții USR PLUS îl acuză și ei pe Florin Cîțu. Aceștia spun însă că premierul ar încerca să îi cumpere cu acești bani și pe primarii PSD, în speranța că astfel va obține susținere în Parlament pentru un guvern minoritar. „Aseară (n.red. – miercuri seara), în ședința de guvern, premierul demis a alocat un miliard de lei din fondul de rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD, de la care speră să obțină ajutor pentru instalarea unui guvern minoritar. Este o nouă dovadă că acest om s-a folosit de PNDL 3 pentru a șantaja și a obține președinția PNL, iar acum repetă figura: se folosește de banii din fondul de rezervă pentru a rămâne la Palatul Victoria. Florin Cîțu acționează fără scrupule și fără nicio urmă de responsabilitate, aruncând în stânga și-n dreapta cu bani publici”, a declarat parlamentarul Silviu Dehelean, președintele USR PLUS Bihor. El a adăugat că Ministerul Sănătății și Ministerul Transpoturilor nu au primit banii de care aveau nevoie, pentru că aceștia să ajungă primarilor. „E nevoie de criterii de transparență în ceea ce privește modul în care sunt alocați banii din fondul de rezervă. În prezent, regulile după care se împart acești bani sunt cele stabilite de Câțu, în goana sa de a da bani preferențial către primari și consiliile județene”, acuză Dehelean.
Trimite articolul
Xda, e total posibil si probabil sa fie asa. Exact asa aloca bani si psd-ul cand e la butoane. Daca inteleg bine banii sunt petru acoperirea gaurilor negre si a furtisagurilor deci putem spune cu convingere ca Valea lui Mihai, Salonta și Săcueni au cele mai mari gauri si hotii.
In esenta razboiul “romano-roman” continua. Pana la urma nu mi-e foarte clar cat a primit primaria Oradea.
Un lucru extrem de deranjant, indiferent de culoarea politica a primarului se pare, ca perdantul principal este intotdeauna cetateanul , care trebuie sa suporte toate aceste “batalii” politice interminabile.