Pe baza analizelor de laborator, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor informează că 100 grame de carne de miel au o valoare calorică ridicată, de 200 – 300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Organele (în special ficatul), dar si carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc si carnitină (cu rol energetic) şi cantităţi mici de calciu, acid folic si vitamina E. Carnea de miel are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).
În orice caz, medicii sfătuiesc bihorenii care încă nu şi-au cumpărat carne de miel, să aleagă unul care are peste 10 kg sau mai mari de 9 săptămâni. Doctorii motivează că alimentele din miei sub aceste valori pot da, la persoane predispuse genetic (cu boli preexistente) sau în caz de consum excesiv, atac de gută, boliu gastrointestinale şi hepato-renale (la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni – cu hiperuricemie). Medicii atenţionează asupra consumului de carne de miel care are un conţinut scăzut de fibre alimentare, de aceea se recomandă asocierea cu legume, iar drobul să fie preparat cu multă verdeaţă şi orez. Carnea de miel conţine şi multe lipide, ceea ce creşte riscul aterogen mai ales la oamenii cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatită.
Cum se prepară
Bihorenii sunt rugaţi să nu cumpere carne de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de patru grade Celsius şi să verifice ştampila sanitar-veterinară.
La ciorbă, carnea de miel (care trebuie să aibă între 10 – 14 kg) trebuie adăugată doar în momentul fierberii. Carnea de miel e bine să se prepare înăbuşită sau pe grătar şi să se evite prăjelile.
Consumul de carne de miel nu trebuie asociat cu pâine, mămăligă sau paste ci doar cu legume.
Citiți principiile noastre de moderare aici!