În mai – iunie 2012, Boloș a fost director în Primăria Oradea, la Finanțări Internaționale și, în același timp, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Apoi, între 1 ianuarie 2013 – 1 ianuarie 2014, Marcel Boloș a fost director al aceleași direcții din Primăria Oradea precum și director general adjunct în Ministerul Transporturilor. De asemenea, în octombrie – decembrie 2013, orădeanul Boloș cumulase funcțiile de director general adjunct în Ministerul Transporturilor și directorul general al Institutului Regional pentru Cercetare, Educație și Transfer Tehnologic SA, din sectorul public.
Potrivit ANI, Boloș a încălcat următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:
• art. 84, alin. (1), lit. c), potrivit căruia „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: funcția de […] director general, director […] la instituțiile publice”;
• art. 84, alin. (2), potrivit căruia „Funcția de secretar de stat […] sunt incompatibile cu exercitarea altei funcții publice de autoritate, precum și cu exercitarea funcțiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) – i)”;
• art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a), potrivit căruia „Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit […]. Funcționarii publici nu pot deține alte funcții […] în cadrul autorităților sau instituțiilor publice”;
• art. 94, alin. (2), lit. c), potrivit căruia „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: în cadrul […] societăţilor comerciale […] din sectorul public”.
ANI transmite că Boloș a fost informat despre ”declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază” și că Marcel Boloș a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului său la apărare.
Tot din lege:
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!