Au participat la un adevărat maraton prin staţiunile termale de la graniţa cu Ungaria. Şi totul pentru a vedea care sunt beneficiile şi relevanţa unui cluster competitiv în domeniul turismului termal care ar putea fi organizat şi în Bihor. UE îşi propune ca, până în anul 2030, sectorul geotermal să contribuie cu 5% la producţia de energie electrică şi cu 3,5% la producerea energiei termice. Clusterul Termal din Câmpia de Nord a Ungariei în parteneriat cu Federaţia Patronilor Bihor beneficiază de finanţare europeană pentru a-şi aduce contribuţia la potenţarea şi valorificarea resurselor de apă geotermală de la graniţa comună. “Supporting competitiveness of SMEs in Bihor – Hajdú-Bihar and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties through cluster cooperation” , este proiectul finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.
În cadrul proiectului reprezentanţi ai pensiunilor, agenţiilor de turism din Bihor, dar şi ai firmelor care exploatează apele termale s-a aflat, la finele săptămânii trecute într-un study tour în Ungaria. Scopul a fost acela ca bihorenii să poată afla la faţa locului cum reuşeşsc partenerii lor unguri să-şi pună în valoare resursele geotermale şi să atragă sute de mii de turişti anual. Campioană la acest capital este Hungarospa și Aqua-Palace din Hajdúszoboszlóra cu un flux de peste 270.000 de turişti anual.
Prima oprire a bihorenilor a avut loc la Berettyóújfalu , la Ştrandul şi Băile Termale Bihar Termalliget, acolo unde conducerea staţiunii a prezentat investiţiile de peste 300 milioane de forinţi, din care 140 de milioane forinţi fonduri europene. Staţiunea Balmazújváros a fost următorul punct de pe agendă, după care a urmat vizitarea staţiunii Hajdúnánás .Vizitarea Parcului Aquatic Mediteranean Aquaticum din Debrecen nu putea lipsi din periplu.
La Nyírbátor, stațiunea Sárkány Wellness & Spa și în campingului zonei Apartman, bihorenii au luat contact cu coroanele locale, sistem de plată conceput special pentru a încuraja comerţul local. „Coroanele sunt cumpărate contra forinţi, iar oamenii pot face aici cumpărături în coroane. Dacă merg cu această monedă la cumpărături au reduceri”, a explicat un reprezentant al staţiunii.
Vizitarea Băilor Termale Aquaparkul Aquarius, de la Nyíregyháza, supranumite „băile revelaţiilor” , unde apa bogată în iod şi brom ajută la vinderea mai multor afecţiuni, iar copii se bucură de o adevarată junglă cu liane printre care sunt pitite comorile vechilor împăraţi incaşi, dar şi de aventuri pe nava piraţilor a încheiat maraton prin staţiunile din Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!