După ploaie a venit soarele în zona numită „Între Râuri”, situată la intrarea în satul Lazuri de Roșia. Anul acesta evenimentul s-a întins pe două zile (8-9 octombrie), timp în care curioşii au avut parte de bunătăţi, tradiţii, cultură, sport şi voie bună. Ziua de sâmbătă a fost gândită ca o zi plină de activităţi pentru toate vârstele, la care s-au putut învăţa meşteşuguri sub îndrumarea unor artizani renumiţi. Ca în fiecare an copii au fost atraşi de atelierul de olărit al lui Raul Bocşe unde au modelat în lut farfurii şi cănuţe. Cu Cristina Trip au învăţat să facă zgărdane şi diferite ţesături cu mărgele. Edina Jurcă le-a arătat cum se face o straiţă la războiul de ţesut. Nici atelierul de pâslărit nu a fost ocolit iar maestrul Quim Rueda Pilar, un spaniol stabilit în satul Coleşti din judeţul Bihor, i-a învăţat pe turişti să facă pateuri, murături şi dulceţuri.
Lecţii de dans tradiţional bihorean au oferit Codreanu Adelina, Dume Georgiana, Panc Ioan şi Seica Mihai. Alte atracţii pentru copii au fost: tiroliana, poligonul de tir cu arcul, atelierul de baloane uriaşe de săpun şi jocurile interactive oferite de Camps 4U. Erika Posmoşanu, de la Muzeul Ţării Crisurilor Oradea, le-a povestit despre fauna din Pădurea Craiului. Sâmbătă seara, Quim Rueda Pilar şi echipa Muma Codrului au propus vizitatorilor o cină tradiţională cu un traseu culinar în jurul globului. În meniu s-a regăsit ciorba de burtă românească dar şi curry-ul de legume indian, lablabi tunisian, cuş cuş cu pui şi stafide marocan, fideua spaniolă, burritos-ul mexican, perele în vin spaniol, baklavaua arăbească sau bananele fripte cu miere chinezeşti. Seara s-a încheiat cu un concert folk oferit de PICuri de Folk, Dinu Olăraşu şi Ţapinarii.
Straiţa plină
Duminică, producătorii locali au oferit în căsuţele din lemn produse tradiţionale. Veniţi nu numai din Bihor dar şi din Arad, sau Cluj ori Alba, turiştii şi-au încărcat straiţele cu bunătăţi: compoturi, murături, siropuri, brânzeturi după reţeta bunicii, jumări în untură, zacuscă, gem de dovlecel sau dulceaţă de ardei iute. Şi-au potolit foamea cu „boţi” şi plăcinte şi le-au „udat” cu pălincă şi suc de mere. Atelierele au continuat şi duminică, cu la fel de mare interes. Pe scena amenajată în cadrul târgului au urcat pe rând: Ansamblul folcloric „Moșuț” – Vadu Crișului, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe” – Beiuș, Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului – Roșia, Surorile Tomele, Romina Nemeș, Monica Blaga, Vlad Ștef, Roxana Buzle, Paula Lezeu, Grup vocal „Permanențe” – Roșia, Dor Bihorean – Beiuş şi Roşieniţele. În paralel cu „Straiţa plină” s-a desfăşurat maratonul de mountain bike „Padurea Craiului”. Concursul de ciclism MTB Maraton Pădurea Craiului are ca scop promovarea turismul activ din zona Pădurea Craiului. Competiția a fost de tipul mountain bike cross country marathon (XCM).
La fel ca la ediția anterioară concurenții au avut la dispoziție trei trasee diferite ca lungime și grad de dificultate, fiecare dintre participanți putând alege traseul potrivit în funcție de condiția fizică și de nivelul propriu de pregătire. Ediția din acest an a fost destinată în exclusivitate sportivilor amatori (cu excepția Juniorilor legițimați FRC). Organizarea evenimentului a fost asigurată în parteneriat de mai multe organizații neguvernamentale și instituții: Asociația Orizont Verde – Roșia, Primăria Comunei Roșia, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Clubul Sportiv Xterra Oradea, Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!