Peste 30 de proiecţii au avut loc la Oradea în cadrul celei de a treia ediţii TIFF Oradea. De vineri, 2 octombrie şi până duminică seara cinefilii orădeni au avut parte de un adevărat maraton cinematografic, desfăşurat în trei locaţii indoor – Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor – şi două outdoor, respectiv Piaţa Unirii şi Amfiteatrul din Cetatea Oradea.
[eadvert]
Chiar dacă proiecţiile au început de vineri dimineaţa, deschiderea festivă a avut loc seara, la ora 20:00 în Piaţa Unirii. Cristian Hordilă, care a început ca voluntar TIFF prin 2006 și a ajuns Festival Manager la cel mai mare festival de film din România, a adresat spectactorilor câteva cuvinte. „Mă bucur că anul acesta ne putem revedea la cea de a treia ediţie a festivalului TIFF Oradea. Chiar dacă suntem mai puţini şi mai răsfiraţi, suntem în siguranţă şi putem să ne bucurăm de filme. Am vrea să mulţumim Primăriei că în acest an complicat a decis să fie alături de noi ca să putem avea acest festival şi dumneavoastră să puteţi vedea filme în acest weekend, ceea ce este un lucru minunat. Trebuie să conştientizăm că e importantă cultura în viaţa noastră şi în toată pandemia asta e important să mergem mai departe şi să continuăm viaţa aşa cum o ştiam noi”, a spus Cristian Hordilă.
Filme şi cine-concerte
În cele trei zile de festival, în program au fost incluse filme şi cine-concerte care au făcut deliciul cinefililor orădeni. După cuvântul lui Cristian Hordilă, în Piaţa Unirii a rulat filmul „Pinocchio” în regia lui Matteo Garrone, în care celebrul Roberto Benigni îl interpretează pe bătrânul Geppetto. Sâmbătă seara, tot în Piaţa Unirii a rulat comedia muzicală „Military Wives”, în regia lui Peter Cattaneo, prezentată în premieră mondială la Toronto.
Printre alte proiecţii au figurat în programul TIFF Oradea filmul „Martin Eden” în regia lui Pietro Marcello, bazat pe romanul lui Jack London şi care i-a adus actorului Luca Marinelli trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Veneția, „Be Water” în regia lui Bao Nguyen, cel mai recent documentar dedicat lui Bruce Lee sau câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 și filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori – „Babyteeth: prima iubire”, în regia lui Shannon Murphy, care s-a putut vedea în avanpremieră la Oradea.
Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare s-a numărat „Seveled” în regia lui Dénes Orosz, care s-a bucurat de succes în Ungaria şi care a fost proiectat la Oradea în premieră națională, sau cine-concertul „Shiraz – A Romance of India”, o poveste bazată pe legenda Taj Mahalului, acompaniată live de artiştii de la Foley’Ala, feat. Irina Margareta Nistor.
„Acasă”, în cursa pentru Oscar
Producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan s-a întâlnit cu publicul vineri seara în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, la proiecția documentarului „Acasă”, regizat de Radu Ciorniciuc, dar și sâmbătă, la Filarmonica de Stat, în calitate de regizoare a filmului „Lemn”.
Filmul „Acasă!” a câștigat premiul Special al Juriului Festivalului Internaţional De Film Documentar de la Salonic, premiul Special al Juriului pentru Imagine în competişia World Cinema Documantary la Sundance Film Festival, Marele premiu la DOK.fest de la Munchen, Marele Premiu (Golden Horn) la Cracovia Film Festival, Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo şi Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox din Macedonia. Filmul este în cursa pentru o nominalizare la Oscar la categoria documentare.
Jurnalistul Radu Ciorniciuc a pornit iniţial să realizeze un reportaj, dar şi-a dat seama de complexitatea cazului şi a apelat la orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan pentru a realiza un documentar din cazul familiei lui Gică, o familie care a trăit timp de 18 ani în sălbăticia din Delta Văcărești, în comuniune strânsă cu natura, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România.
GALERIE FOTO: Camelia Bușu
Citiți principiile noastre de moderare aici!