Începând de luni, halda EcoBihor primește din nou, deșeuri din afara județului, după ce a declarat starea de alertă la nivelul județului Maramureș din cauza gunoiului neprocesat. Contractul semnat întreprinderile maramureșene și operatorul Haldei, EcoBihor prevede tarif diferențiate după tipul de deșeu: 23,55 euro/t pentru deșeurile inerte și cele amestecate cu moloz, 17,03 euro pentru cele biodegradabile, 2,67euro/t pentru deșeuri nepericuloase din demolări respectiv gratis pentru reciclabile selectate și pentru pământul vegetal.
[eadvert]
Contracul mai prevede un tarif de 30 euro/t+TVA pentru deșeurile care nu se pot neutraliza și sunt depuse pe haldă, dar și plata taxe de economie circulară – „amenda” pentru deșeurile inerte, de 80lei/t plus TVA.
„Noi am dat un acord de principiu, măsura a fost instituită prin HG, după ce sa declafrat situația de alertă la Maramureș și a fost indicat Bihorul ca posibilă soluție”, ne-a declarat primarul Florin Birta.
Afacere oprită de Curtea de Conturi
Primăria Oradea și EcoBihor au mai avut contract cu autoritățile locale și operatori din alte județe – Alba, Cluj,Caraș Severin și Maramureș, cu motivul că „în aceste județe, sistemul de gestionare a deșeurilor nu a funcționat, depozitele neconforme au fost închise conform angajamentelor. României față de UE la momentul aderării, iar depozitele ecologice nu au fost construite la timp. Astfel sa ajuns să nu existe soluție legală de eliminare a deșeurilor pe anumite perioade limitate”.
Din mai 2022, afacerea sa oprit, ca urmare a unui control al Gărzii Financiare, care a atras atenția că nu există temei legal pentru acele contract, dat fiind că halda de la Oradea este județeană și nu regională, ne-a precizat primarul Florin Birta. . . .
Peste 9 milioane lei
Contractele cu autoritățile din afara Bihorului au curs în intervalul august 2017 și mai 2022, aceste cantități au fost taxate suplimentare față de cele aduse din Bihor. În această perioadă, s-au încasat peste 9 milioane de lei, din aceste contracte, pentru o cantitate totală de 338mii tone adusă la Oradea.
„Sumele încasate au fost colectate de EcoBihor și transferate către Primăria Oradea”, transmite operatorul haldei, precizând că banii „au fost integral investiții în folosul comunității municipiului Oradea, Eco Bihor implicându-se direct în realizarea de parcuri și facilități pentru activități sportive precum zone. . . . . de fitness în aer liber în principalele parcuri din Oradea și piste de alergare, amenajare spații verzi, intersecții”.
Trimite articolul
XDa ce! Oradea e lada de gunoi a Romaniei! Ce inseamna asta?
Bine ca pe oradeni ii taxeaza cu preturi de 100 de ori mai mari. In schimb aduc la Oradea gunaoaiele din toata tara, iar noua ni se spune ca groapa de gunoi e aporape plina.
Se repetă aceeași greșeală în acest articol, deci este voită. “… după ce sa declafrat…” și “Astfel sa ajuns…”. Am mai observat, că nu știe scrie corect având și greșeala asta “…municipalitatea va demara…” O jurnalistă cu experiență mare chiar nu știe gramatică?
De mai multi ani se aduce gunoi din SM MM in Oradea. Nu i corect fiecare oras sa recicleze si sa aiba propria groapa de gunoi sau macar fiecare judet.