[eadvert]
Camera Deputaților a votat marți Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic. Parlamentarii bihoreni de la PSD, PNL și UDMR au votat pentru acestă lege. Silviu Dehelean, deputa USR, a votat cu abținere.
Ioan Mang, președintele PSD Bihor, a spus că nu a avut de ales deoarece, dacă nu vota legea, România risca să piardă o tranșă de 2,8 de miliarde de euro de la PNRR. „Era de analizat dacă vrem să primim banii din PNRR sau dacă nu vrem.
Dacă nu votam legea, atunci nu închideam toate jaloanele pe energie și riscam să pierdem 2,8 miliarde de euro, tranșa ce urmează să fie primită acum de România, din PNRR. Am fost puși cu fața la perete”, ne-a explicat Ioan Mang. Întrebat dacă mai există o șansă pentru minele din Bihor să fie redeschise, Mang a spus că în acest moment nu.
„Din păcate nu se poate, pentru că USR a semnat acordul pe PNRR astfel încât noi nu mai avem voie să deschidem centrale pe cărbune”, a precizat Ioan Mang. Eventual, doar dacă criza energetică se adâncește. „În această lege se spune că prin ordin al ministrului pot fi redeschise în momente de criză”, a adăugat deputatul.
Deputații au votat marți o lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.108/2022, care stabilește cadrul legal pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit, huilă, dar și termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă. „Se aprobă încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW, încetarea producției de lignit și huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere și ecologizare pentru cariere și mine până la data de 31 decembrie 2032”. se arată în documentul votat de deputați.
Ioan Mang: „(…) cer cu tărie gaze și petrol românesc pentru români, cărbune românesc pentru români și, desigur, uraniu românesc (…)”
„În România, pentru a beneficia de energie ieftină și continuă nu trebuie să distrugem nicio centrală eoliană, trebuie doar să asigurăm investițiile guvernamentale necesare pentru hidrocentrale și pentru centralele termice. Nu avem probleme nici cu zăcămintele de cărbuni, ar trebui doar să ne aplecăm asupra problemelor acestui sector care, din păcate, pe nedrept, a suferit foarte mult în ultimele trei decenii. Nu înțeleg, așadar, de ce la alții se poate, iar în România mereu cineva, de exemplu, de la vârful Ministerului Energiei găsește o scuză sau un pretext ca să nu facă nimic. Mă văd nevoit să revin asupra unei idei pe care am mai expus-o.
Cred în această idee și o voi tot repeta până se va auzi și la cabinetul primului-ministru și la Ministerul Energiei: viitorul securității noastre energetice stă în rațiune și realism, nu în dogmatismul fanatic! Trebuie, mai mult ca oricând, să fim pragmatici, așa cum sunt toate celelalte țări din Uniunea Europeană, trebuie să acceptăm și să ne impunem ținte realiste în privința reducerii dependenței de combustibilii fosili și tranziția către energia verde atunci când ea va fi cu adevărat disponibilă facil și constant. Până atunci, cer cu tărie gaze și petrol românesc pentru români, cărbune românesc pentru români și, desigur, uraniu românesc, pentru ca românii să aibă acces urgent la energie mai ieftină și mai curată”, a spus deputatul social – democrat Ioan Mang, pe 2 noiembrie, într-o declarație politică.
Silviu Dehelean : „(…) Vom avea mai puțină energie din sursă internă și nici la energie verde nu suntem siguri că vom trece (…)”
„În plină criză energetică, PSD și PNL au hotărât azi că închid minele de cărbune din România, fără să pună alte capacități de producție în loc. Noi, USR, le-am spus că putem realiza jalonul din PNRR referitor la decarbonizare și dacă punem condiția de închidere doar după ce construim noi capacități de producere a energiei. Nu au vrut să audă, au adoptat un plan mult mai strict și mult mai devreme decât ne-a cerut Comisia Europeană. Iar rezultatul va fi și că vom avea mai puțină energie din sursă internă și nici la energie verde nu suntem siguri că vom trece pentru că suntem conduși de niște incapabili”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.
Trimite articolul
XCata ipocrizie ,adica pentru niste ambitii tampite si pentru bani lasam sa se scumpeasca energia si combustibilii?? Bravo!! Gandire constructiva!!!