Vor fi posible scăderi de salarii doar „la firmele cu probleme”.
Liderul PSD Bihor, Ioan Mang este avocatul măsurilor de modificare a Codului Fiscal, luate de Guvernul Tudose. Mang a ţinut să răspundă criticilor aduse „revoluţiei fiscale” în 11 puncte.
Iată cum apără Mang măsurile prin care plata contribuţiilor sociale este trecută integral în sarcina angajaţilor, dar cu stopare la sursă, iar oraşele mari rămân fără o parte din sumele din excedentul bugetar.
Iată cele 11 critici şi cum le răspunde Ioan Mang:
1. Temerea că angajatorii privaţi nu vor mări brutul.
Replica PSD Bihor: Niciodată un angajat nu a fost interesat să îşi negocieze salariul brut, ci doar netul. Niciun angajator serios nu va dori să piardă oameni. Azi, cel mai dificil este să găseşti oameni. Nu cresc cu nimic cheltuielile angajatorului.
2. Nu există niciun beneficiu pentru economie.
Replică: Total fals. Prin aceste măsuri, suma achiată de angajaţi la pensii creşte cu 9 miliarde de lei. Astfel, deficitul scade de la 13 la 4,6 miliarde de lei. Adică cu 9 miliarde. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru spitale, şcoli, drumuri, medicamente.
3. Se reduc sumele de bani rămase necheltuite la autorităţile locale – excedente.
Replică: Este vorba despre excedentele, care însă vor putea fi folosite anul următor şi pentru alte cheltuieli, nu doar pentru investiţii.
4. Observaţie a şefului PSD Bihor: Scade numărul de taxe. Contabilul de la firmă va trebui să facă doar 4 ordine de plată, în loc de 9, câte face azi.
5. Critică: Reforma se face în grabă.
Replică: Măsura a fost publicată de la începutul anului, este în programul de guvernare, preluată de Cabinetul Tudose de la Cabinetul Grindeanu.
6. Toată lumea e împotrivă.
Replică: cele mai importante patronate – UGIR, Confederaţia Naţională a Patronatelor din România, Confederaţia Patronatelor din Industrie s-au exprimat public că nu vor fi afectate şi creşterea salariului minim este o măsură bună.
7. Observaţie a şefului PSD Bihor: Peste 2 milioane de angajaţi vor fi beneficia cu +9% la salarii şi +7% la pensii. Milioane de români cu venituri independente care vor avea +7%.
8. Mang: Au de pierdut multinaţionalele, care până acum evitau plata taxelor în România şi cei ce fac contrabandă cu tutun şi alcool.
9. Sindicatele au fost împotrivă pentru că au calculat greşit şi acum le e greu să recunoască faptul că au greşit.
10: Critică: creşterile de salarii sunt derizorii.
Replică: Prin Codul Fiscal nu s-a urmărit creşterea salariilor, ci disciplina fiscală. Sunt alte măsuri luat pentru creşterea salariilor. Însă nicio creştere salarială nu e derizorie, chiar dacă sunt 2 lei, sunt 2 lei primiţi. La bugetari, creşterile pe net vor fi de 4%.
Îi răspunde lui Bolojan
11. Critică: Oraşele mari au de pierdut prin reducerea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, iar primarul Ilie Bolojan s-a exprimat deja că sunt bani confiscaţi de la primării.
Replica lui Mang: „PSD şi Liviu Dragnea nu iau nimic de la oraş, aşa cum afirma populist primarul Bolojan, zilele trecute. Dl Ilie Bolojan a avut declaraţii de acest tip şi la începutul lui 2017, când Guvernul PSD a majorat salariile.
În 19 martie spunea că Oradea pierde bani peste 2 milioane de euro. Însă, în 30 martie declara că Oradea are cel mai mare buget de investiţii din ultimii ani. Însă, din bugetul Primăriei rezultă ca măsura creşterii salariale a dus la o creştere a venitului din salarii pentru Primăria Oradea de 4 milioane de euro.
Vorbim pe cifre. Minciuna are picioare scurte. Acelaşi lucru îl spune şi acum – că măsurile Codului Fiscal lasă Oradea fără 100 de proiecte. Nu le are, nici nu le ştie care sunt, dar vrea să aibă 100. Dacă le-ar fi avut, ar fi avut şi finanţare pentru ele”. Acelaşi Mang arată că procentul alocat primăriilor din cotele defalcate creşte de la 41,75% la 43%.
Cine câştigă?
Dacă se reduc sumele aflate pe excedent lăsate primăriilor, în schimb, cresc bugetele localităţilor şi judeţelor cu venituri mici, subliniază şeful PSD Bihor. „Noi, Bihorul, ne numărăm printre judeţele cu foarte multe salarii minime pe economie.
Nicio primărie nu va avea buget mai mic de 1 milion pentru comune, 5 milioane pentru oraşe şi 10 milioane pentru municipii. Nicio primărie nu va avea buget mai mic de 750 lei/locuitor, iar consiliile judeţene 250 lei/loc. De asemenea, fiecare CJ va avea la dispoziţie o sumă echivalentă cu 25 lei pe loc pentru echilibrarea bugetelor”.
Salarii în firmele cu probleme
Chestionat despre posibilitatea ca unii angajatori să nu crească angajaţilor salariul brut, astfel încât să nu fie afectat netul salariatului, Mang răspunde aşa: „Cine nu va mări salariul angajatului nu se poate numi om de afaceri, ci speculant. Iar dacă unele salarii vor scădea, nu vor scădea din cauza măsurilor Guvernului, ci din cauza faptului că acele firme au probleme”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!