Pentru miercuri, 27 septembrie, a fost convocată o nouă şedinţă a CJ Bihor şi rămâne de văzut dacă liberalii vor participa. Şi dacă vor vota pentru validarea noului consilier judeţean PSD Adrian Szatmari, ce o înlocuieşte pe Ana Maria Tiron. Mang nu crede, totuşi, în dizolvarea CJ Bihor şi în alegeri anticipate, afirmând că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, liberalii vor fi în sală. „Nimeni nu îşi doreşte să nu se facă nimic în Bihor luni de zile. Sunt convins că domnii din PNL au şi ei sondajele făcute şi ştiu că şi dacă îl pun pe Ludovic Orban pe primul loc pe lista lor, nu mai scot 17 consilieri. Nu mi le doresc alegeri anticipate, dar nu îmi e frică de ele”, asigură şeful de la Judeţ, care estimează că, în caz de alegeri anticipate, PSD, UDMR şi ALDE ar obţine chiar două treimi din plenul CJ Bihor!
Către Bolojan: Nu fi politruc
„Este dreptul oricărui partid de a înlocui oricând doreşte un consilier judeţean. Nevalidarea sa ar însemna invalidarea votului alegerilor. Dacă în urma alegerilor a rezultat această reprezentare în Consiliul Judeţean, orice altă modificare înseamnă violarea rezultatului votului. Normal ar fi să fie validat fără discuţii, deoarece îndeplineşte condiţiile legale, este următorul pe listă, are susţinerea partidului, ca urmare nu este nicio motivaţie legală ca să nu fie validat.
Ar trebui validat, aşa cum PSD, UDMR şi ALDE l-au validat pe dl Gal Călin atunci când dl Mălan şi-a dat demisia. Nimeni nu s-a gânjdit să îi lase pe liberali în 16. Anormal este să nu îl validezi”, şi-a expus Mang abordarea. Acesta a dat exemplul unor decizii judecătoreşti din Galaţi şi Ialomiţa, în situaţii similare, când consilieri locali nu au fost validaţi, în primă fază, dar ulterior au fost confirmaţi cu ajutor instanţelor. „Normalitate înseamnă să ne ocupăm de proiecte. Îi atrag atenţia dlui Bolojan să nu devină şi el politruc. Nu de alta, dar ajunge PNL în situaţia de a nu putea da afară pe nimeni, pentru că ajunge să nu fie nici acesta validat”, l-a atenţionat Mang pe primarul de Oradea.
Termen în procesul PNL-CJ
Joi, Curtea de Apel Timişoara are termen în procesul dintre PNL şi conducerea Consiliului Judeţean. În primă instanţă PNL a câştigat, Tribunalul Bihor invalidând alegerile pentru preşedintele şi vicepreşedinţii CJ Bihor. Completul Curţii de Apel va pronunţa o hotărâre definitivă, iar vicepreşedintele Ioan Mang, liderul PSD Bihor, a ţinut să desfiinţeze sentinţa Tribunalului Bihor, pe care o consideră influenţată de PNL Bihor şi, implicit, de adversarul politic Ilie Bolojan! „Este imposibil să dai o astfel de rezoluţie, fără o influenţă locală. În soluţia motivării avem pasaje întregi din motivarea invocată în acţiunea PNL”, declară Ioan Mang.
„Îmi exprim convingerea că cei trei judecători vor fi imparţiali, nu vor fi influenţaţi. Decizia Tribunalului Bihor va trebui invalidată”, este încrezător Mang, care afirmă că, dimpotrivă, cei care au încercat să violeze secretul votului şi chiar să fure urna au fost tocmai consilierii judeţeni liberali şi un jurnalist (Adrian Criş de la Bihoreanul – n.red.), pe care Mang nu l-a nominalizat. Pe aceştia, Mang îi acuză că au tensionat atmosfera în mod deliberat, iar consilierii judeţeni PSD nu i-au arătat cum au votat şi nici nu puteau s-o facă, „pentru că era o distanţă de 15 – 20 de metri între aceştia”, evidenţiază Mang.
„Am urmărit filmuleţele. Am constatat că un jurnalist se străduia să încalce secretul votului, chinuindu-se să filmeze peste dunga albă, că toţi au votat în cabină şi nimeni nu şi-a arătat votul. Niciun consilier nu şi-a arătat votul, chiar dacă avea dreptul”, a afirmat Mang, dând exemplul lui Ludovic Orban, liderul PNL. Acesta din urmă cere vot la vedere în Parlament pentru urmărirea penală a miniştrilor PSD, de către DNA. Tot Mang se arată revoltat că primarul Bolojan refuză dreptul consilierilor locali PSD pentru vot de cabină. „Dl Bolojan le-a spus că nu au ce pierde vremea acolo. Iar aici, la CJ, se pretinde că votul secret este violat, în timp ce în Consiliul Local nu îţi acordă condiţii să votezi secret”, precizează pesedistul.
Tot Mang a făcut referire la aspectele invocate de instanţa bihoreană în defavoarea conducerii CJ. Anume că înainte de alegerea preşedintelui, nu a fost ales un preşedinte de şedinţă, ca la Consiliul Local: „Nu puteam alege unul care să fie preşedinte de şedinţă de 5 minute. Nu se face nicăieri aşa ceva. Articolul de lege se referă doar la CL, unde primarul şi viceprimarii nu pot conduce şedinţa. Dar, la Consiliul Judeţean preşedintele este cel care conduce şi şedinţele pentru patru ani!”.
În privinţa motivului invocat de instanţă, cum că au rămas doar doi oameni în comisia de validare, după ce liberalul Foncea a părăsit sala, Mang observă că o asemenea logică ar duce la blocarea activităţii tuturor consiliilor judeţene, dacă Opoziţia poate lăsa oricând în ofsaid majoritatea. „Nu înseamnă că dacă unul pleacă, ceilalţi doi nu mai pot lua nicio decizie. La numărat au fost doi, după ce unul a plecat din şedinţă pentru că nu a putut cumpăra pe nimeni şi nu a trădat nimeni”.
Centenarul
În altă ordine de idei, Ioan Mang a anunţat că este persoana desemnată de preşedintele Consiliului Judeţean să se ocupe de organizarea ceremoniilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri, pentru perioada 1 Decembrie 2017 – 1 Decembrie 2018. „În echipă sunt directorul Muzeului, profesori de istorie, reprezentanţi ai Vetrei Româneşti – pentru a face un proiect cu această ocazie.
Să facilităm acordarea cetăţeniei române şi pentru cei care nu locuiesc în România vreme de 5 ani.
M-aş bucura ca românii din Ungaria să aibă şi cetăţenia română – să îşi poată arăta apartenenţa la România şi respectul faţă de strămoşii lor. Ministrul şi parlamentarii PSD de Bihor vor pregăti modificarea legii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!