Urmare a rezultatului referendumului, Ioan Mang crede că Bolojan ar trebui să demisioneze din funcţia de primar: „Dl. primar spunea după referendumul din 10 mai că va sta pe gânduri dacă merită să mai conducă un oraş care nu-i acceptă propunerile. Sau că nu poţi merge la prăşit fără sapă. Credeam că dl. primar doreşte să prăşească cu utilaje moderne. De astă dată nu mai are sapă. Pentru dezbinarea pe care a produs-o între cetăţeni, pentru cheltuirea banului public în mod inutil şi pentru faptul că nu are sapă, ar trebui să îşi dea demisia. Iar dacă altcineva este vinovat pentru toate cele care le-am spus, aşteptăm alte demisii sau demiteri. Orădenilor, le transmit că Oradea are căi de a se dezvolta în continuare pe altă cale decât unificarea cu comuna Sînmartin, chiar mai bine decât s-a făcut în ultimii şapte ani şi ce este cel mai important, trebuie să fim mândri de oraşul în care trăim, să ne respectăm unii pe alţii şi să ne respectăm opiniile, chiar dacă sunt diferite de ale noastre şi să fim uniţi”.
„Referendum nu înseamnă impunere”
„Avem un primar care, chiar dacă este de dreapta, se comportă ca unul de tristă amintire. Referendumul e o consultare a populaţiei şi nu este o impunere a voinţei tale asupra populaţiei pe care să îl repeţi până când ei pricep. Sper să nu aflăm niciodată care era adevăratul mobil al acestei unificări forţate, care se demonstrează că nu are nicio bază reală, prin cifre. Sunt convins că nu există niciun plan, nicio idee, nicio strategie”. Declaraţia îi aparţine preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, care consideră că Ilie Bolojan are un comportament prea puţin democratic. Mang: „Nu sunt fericit deloc că a căzut referendumul. Acesta nu trebuia să aibă loc deloc. A fost deja o dată în 10 mai, populaţia a fost consultată, şi-a spus părerea şi în orice comunitate în care se respectă democraţia nu se organiza alt referendum, în orice caz, nu la 5-6 săptămâni distanţă. Promotorii acestui proiect, în frunte cu Ilie Bolojan, nu au înţeles nimic. Când 72% din populaţie îţi spune pas, ar trebui să înţelegi o dată pentru totdeauna că ar trebui să te gândeşti la alte proiecte. Să te gândeşti că nu poţi face bine cu forţa, împotriva voinţei a 72% din oameni. Acestea sunt adevăratele motive pentru care a eşuat referendumul şi nu aşa-zisul boicot iniţiat de PSD pentru că de astă dată PSD nu a tipărit niciun afiş, nu a dat niciun pliant şi nu a mers între oameni să discute cu ei. Am participat doar la o dezbatere televizată cu dl Ilie Bolojan şi mi-am scris gândurile pe Facebook. Ce m-a deranjat foarte mult a fost ura care încerca să se facă între cetăţeni şi dezbinarea cu care s-a încercat să se facă unirea. Nu se poate să îi faci mişei, inclulţi, proşti, ţărani pe orădenii care nu s-au prezentat la vot. Acestea au fost apelativele folosite”.
„Nu e nimeni stăpânul adevărului absolut. Doresc să redevenim acel oraş tolerant, al dialogului.
Să nu o dăm pe politica dâmboviţeană. Nu cred că concerte de 82.000 de lei fără măcar un artist orădean ne face cinste”, a transmis şi Liviu Sabău, şeful PSD Oradea, făcând referire la concertul din 9 mai, organizat pentru a susţine referendumul din 10 mai.
Acuză presiuni dinspre Primărie
Mang condamnă „campania agresivă” şi denunţă „mesaje primite de oameni din Primărie, din alte instituţii şi chiar din companii private că vor fi daţi afară din serviciu dacă nu se prezintă a doua zi cu autocolantul cu ştampila care atestă că au votat”. Mang evidenţiază faptul că, înainte de referendumul din 14 iunie Poliţia Locală a sunat la uşa orădenilor pentru a-i întreba dacă vor merge la referendum, că se cunoştea faptul că aceştia au fost sau nu la referendumul din 10 mai şi i-au pus să semneze într-un tabel. „Aceste acţiuni sunt la limita penalului”, crede Mang, care nu se grăbeşte, însă, să iniţieze o plângere penală, aşteptând ca organele abilitate să se autosesizeze.
Pesediştii acuză presiuni puse de promotorii referendumului de unire către angajaţi, dar şi către proprietari de afaceceri din Oradea. „Au fost proprietari ameninţaţi dacă nu pun afişe şi nu promovează referendumul, au fost îndemnaţi să-şi pună angajaţii să meargă la vot şi în tot ce are el acolo să aibă pliante cu referendumul. Dacă nu, îi anulează autorizaţia de funcţionare. Este posibil ca dl primar să nu ştie de toate acestea, ci doar zeloşii, dar atunci să ia măsuri”, spune Ioan Mang.
La rându-i, europarlamentarul Emilian Pavel a dat citire unui SMS trimis de către un director din Primărie, nenominalizat, către un orădean, pentru a-l mobiliza să meargă la vot. Pavel a dat apoi citire recomandărilor Comisiei de la Veneţia, pentru democraţie în drept, în care se arată cum ar trebui organizat „ca la carte” un referendum democratic şi cum cum referendumurile din Oradea şi Sînmartin nu au îndeplinit aceste criterii, cum ar fi: o dezbatere reală; egalitatea de şanse între partizanii şi adversarii ideii propuse la vot; votul liber – libera formare a voinţei alegătorilor; finanţarea transparentă a campaniei; informaţii disponibile în limbile oficiale şi în limbile minorităţilor naţionale.
Vor raportul banilor de campanie
„Având un buget aprobat de doar 118.000 lei pentru al doilea referendum, aştept de la dl. Bolojan să ne spună de unde a avut diferenţa de bani şi Primăria să publice o listă a donaţiilor şi a donatorilor pentru a putea urmări după aceea şi care sunt scopurile şi interesele lor. Cele două referendumuri din 10 mai şi 14 iunie depăşesc bugetul unei comune pe un an de zile. Comuna Spinuş, de exemplu. Estimăm că referendumul al doilea a fost peste 800.000 de lei, pentru că a fost mult mai puternică. Peste 1,5 milioane de lei noi s-au cheltuit cu cele două referendumuri”, estimează Mang, aşteptând datele oficiale. De la bugetul local, pentru referendumuri s-au alocat 850.000 de lei noi. Solicitat luni de jurnalişti să comunice totalul fondurilor utilizate pentru cele două referendumuri, Bolojan a asigurat că în perioada următoare aceste cifre vor fi făcute pulice.
Cer şi demisia şefului Poliţiei Locale!
Pesediştii denunţă faptul că referendumul a fost promovat implicit pe tomberoane, la „ţarcurile” pentru pubele, pe stâlpii de electricitate. „Afişajul electoral a reprezentat cel mai mare haos din anii 90 încoace. Nu se poate să lipeşti pe toţi stâlpii, pe parcometre. Cer public demisia şefului Poliţiei Locale dacă nu poate prezenta un proces-verbal de contravenţie pentru afişaj”, declară Liviu Sabău, şeful PSD Oradea.
„Cred că toţi cetăţenii avem dreptul la o opinie şi avem dreptul să ne exprimăm această opinie. Dacă unii o fac pe bani publici şi noi nu avem posibilitatea, e un tratament discreţionar. Nu vreau să fiu tratat public ca un leneş în oraşul în care am copilărit, m-am educat. Am fost la primul tur de scrutin, dar nu puteam legitima un al doilea tur de scrutin. Legea nu este facultativă. Trebuie s-o respectăm cu toţii acel prag, indiferent că ne convine sau nu”, a afirmat Pavel.
PSD vine cu strategia sa
PSD Bihor anunţă că săptămâna viitoare va propune strategia PSD de dezvoltare a Oradiei şi a Zonei Metropolitane Oradea. „Vom prezenta soluţii, nu doar vise şi ambiţii personale. Nu accept soluţia dlui primar de a mai sta un an pe tuşă. Dacă Primăria aşteaptă până la alegerile de anul viitor şi vedem ce se întâmplă sau nu, după unificare, iar ne vom trezi că scriem proiecte pe picior, le refacem şi vom ajunge în 2020 să fim iar în întârziere”, anunţă Emilian Pavel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!