Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor Viorica Luca, acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave cât şi de spălare a banilor (ambele săvârşite în formă continuată) şi Eugenia Pop, referent în cadrul Primăriei Oradea, acuzată de complicitate la înşelăciune.
În rechizitoriu se arată că, între 2002 şi 2005, Viorica Luca a indus şi menţinut în eroare mai mulţi funcţionari din cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie Bihor, Judecătoria Oradea–Cartea Funciară şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor, cu ocazia solicitării de a aviza şi recepţiona documentaţiile cadastrale întocmite pentru atribuirea numerelor cadastrale la trei imobile.
În continuare, Viorica Luca a solicitat întăbularea în CF, prin mijloace frauduloase, a titlurilor de proprietate respective, pentru fiecare teren de câte două ori. Astfel a obţinut dreptul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă totală de 88.600 mp, faţă de 44.300 mp cât i s-ar fi cuvenit în realitate, cauzând un prejudiciu total în cuantum de 1.550.500 euro în dauna Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar Oradea.
Cu referenta Primăriei
„În cazul unuia dintre terenuri, a beneficiat de ajutorul inculpatei Pop Eugenia, care a falsificat mai multe acte, prin care a schimbat amplasamentul unui teren, ajutând-o astfel, pe inculpata Luca Viorica să întăbuleze de două ori suprafaţa de 10.000 mp, în dauna Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar Oradea”, mai arată DNA în Buletinul de presă pentru februarie 2014.
DNA a mai reţinut în sarcina Vioricăi Luca faptul că, în septembrie 2004 şi ianuarie 2006, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, a transferat două terenuri, obţinute în mod fraudulos, prin vânzare fictivă şi schimb către două persoane.
În cauză s-a instituit sechestru şi poprire asupra bunurilor şi conturilor bancare ale inculpatei Luca Viorica, până la concurenţa sumei de 1.550.500 euro.
Primul termen în acest dosar a fost programat pe 18 martie, la Tribunalul Bihor.
Tot pe rolul Tribunalului, Viorica Luca mai are două procese civile. Astfel, pe 4 aprilie va fi un nou termen în dosarul în care a fost acţionată de Ciobanidis Petros, Mihalek Gyorgy Ferenc şi Banfi Ecaterina, pentru un teren pe care Viorica Luca „s-a înstăpânit” în capăt la Nufărul.
Iar pe 11 februarie, Viorica Luca are un nou termen în contradictoriu cu Composesoratul de Pădure şi Păşune „Nufărul Seleuş”.
Cu topograful Padişului…
În februarie 2010, Viorica Luca a mai fost trimisă în judecată, de procurorii orădeni, alături de topograful Calamar Francisc şi de ing. Florian Gug Şipoş (funcţionar al OCPI Bihor), sub acuzaţie de falsuri în înscrisuri privind terenuri din zona Nufărul. Şi în acest dosar penal, printre părţile civile se numără şi Primăria Oradea. Următorul termen în această cauză a fost programat pe 14 martie la Judecătoria Oradea.
Mai notăm că tot topograful Calamar Francisc este cel care a semnat şi ştampilat din partea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor harta care contrazice harta ministerială cu zona de conservare specială de pe platoul Padiş.
În ianuarie 2011, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) „Munţii Apuseni” a atenţionat public faptul că firma CHR Padiş controlată de Viorel Popa a obţinut pe baza hărţii semnate de topograful Calamar scoaterea din zona de conservare a terenului obţinut de CHR Padiş printr-un schimb dezavantajos pentru Primăria Lazuri de Beiuş. Ca urmare, şi topograful Calamar s-a ales cu o parcelă din terenul care, scos din zona de conservare, poate fi valorificat imobiliar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!