Sâmbătă seara, sala Enescu-Bartok a Filarmonicii a găzduit un eveniment aniversar pentru comunitatea slovacă din România, grupată îndeosebi în partea de nord-est a Bihorului. Într-o atmosferă de sărbătoare, Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR) a marcat 25 de ani de existenţă, cu cântec şi dans popular, dar şi momente solemne, precum acordarea de medalii reprezentanţilor instituţiilor statului român, a reprezentantţilor altor etnii, fostului preşedinte al UDSCR, directorilor de şcoli slovace şi preoţilor din comunitatea slovacă. Preşedintele UDSCR, deputatul Adrian Merka a cerut un moment de reculegere în debutul evenimentului, pentru victimele din clubul Colectiv, dar şi pentru predecesorii săi în fruntea comunităţii slovace.
Slovacii – parte a României
În discursul său, deputatul Merka a sesizat că se apropie 1 Decembrie. De aceea, a subliniat că şi atunci, în 1918, dar şi acum, slovacii au ales „să fie parte a acestei uniuni”. Adică parte a României. „Deşi Slovacia ne aştepta, noi am ales să rămânem aici, marea majoritate. Comunitatea noastră nu a fost niciodată foarte bogată, însă suntem bogaţi în tradiţii”, a transmis Merka, precizând că slovacii de la noi trăiesc la fel de bine în România precum ar fi făcut-o în Slovacia. S-a dat citire şi unui mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care a arătat că „România este un model de convieţuire multietnică şi multoculturală”. Au onorat evenimentul vicepreşedinta Parlamentului slovac, Jana Lassakova şi Amet Aledin, secretar de stat de la Departamentul pentru relaţii interetnice din cadrul Guvernului României, cel care a avut următorul mesaj pentru slovaci, dar şi pentru celelalte etnii minoritare: „Iubiţi-vă etnia, iubiţi România!”. Subprefectul Ion-Iulius Delorean a citit mesajul prefectului Claudiu Pop pentru comunitatea slovacă.
Ansamblurile „Datelinka” din Vărzari, „Lipka” din Budoi, „Srdiecka” din Borumblaca şi „Cerovina” din Valea Cerului – Suplacu de Barcău au evidenţiat frumuseţea cântului şi dansului popular slovac. Acompaniaţi de o orchestră tradițională venită special din Slovacia, artiştii populari şi-au interpretat cu mândrie cântecele și dansurile tradiţionale. De aceea, la plecare, toţi cei prezenţi, slovaci şi nu numai, au plecat mai bogați cu o imagine impresionantă a culturii acestor „oameni frumoși și mândri de identitatea lor”, cum fumos s-au exprimat oaspeţii la adresa gazdelor slovace.
Dascăli şi studenţi
Zilele Culturii Slovace au însemnat şi alte evenimente. Vineri, UDSCR a organizat simpozionul studenților slovaci din universitățile din România, la care au participat tineri din Bihor, Sălaj, Arad și din București. Scopul întânlirii de la Biblioteca Universității, așa cum ne-a spus Monica Fătura, din partea UDSCR, a fost reunirea tinerilor răsfirați pe tot teritoriul României. Aceştia au avut posibilitatea de a relaționa și de a învăța unii de la alții. Vicepreședintele Parlamentului Slovaciei, Jana Lassakova, a prezentat o lucrare despre relațiile dintre România şi Slovacia. Un alt simpozion, dedicat cadrelor didactice urma să aibă loc în Cordău, la Hotel Hyperion.
Citiți principiile noastre de moderare aici!