Până luni, cel târziu, managerul Spitalului Marghita speră că va obține o adeverință de la ANMCS pe care să o prezinte la CAS ca să reintre în normal cu activitatea.
„Sunt trei zile lucrătoare la dispoziție pentru orice serviciu care trebuie validat. Am făcut cerere la ANMCS să intrăm la reacreditare, am plătit taxa la Trezorerie, acum se încarcă adeverința pe care trebuie să o prezentăm la CAS”, explică Bradacs Aliz, managerul Spitalului din Marghita.
[eadvert]
Managerul spune că procedura prin care a aflat că spitalul e neacreditat e una oarecum injustă fiindcă afli peste noapte că ești neacreditat și nu ai cum în o singură zi să remediezi situația.
Aliz Bradacs consideră că în astfel de situații ar trebui să existe un termen de câteva zile ca să te poți redresa. Atunci când evaluatorii au plecat de la Marghita au semnalat deficiențe doar în ceea ce privește întocmirea unor acte, dar au spus că acestă situație poate fi corectată. Managerul spune că într-un spital cum e cel din Marghita, construit la începutul anilor 1900, și care a servit ofițerilor din armată nu poți cere să fie judecat ca un spital nou construit.
La fel cum un spital monobloc nu ar trebui evaluat ca unul care are 17-18 clădiri.Un spital vechi nu are același sistem de pavilioane ca un spital nou, dar evaluatorii sunt mai stricți decât pompieri din anumite perspective. În aceste condiții, spune managerul nu a contat cum arată fizic spitalul, gradul de reabilitare, aparatura în care s-a investit, curățenia din saloane. În spitalul din Marghita au fost investite sume foarte mari în timpul primului mandat a lui Cseke Attila la Ministerul Sănătății. Au fost reabilitate toate clădirile, mai puțin ambulatoriul unde au cabinete și medicii de familie.
Comunicat oficial
În urma apariției articolului conform căruia Spitalul din Marghita nu a fost acreditat, reprezentanții unității au transmis un comunicat de presă, pe care îl redăm integral.
„Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea Marghita a fost încadrată în categoria a VI-a de acreditare, adică Neacreditat, fapt pentru care C.A.S. Bihor a emis notificarea de suspendare a contractelor de servicii medicale începând cu data de 03.02.2022.
Precizăm faptul că pana în data de 04.02.2022 am efectuat toate demersurile conform legii, pentru reînscrierea în procedura de acreditare, ciclul II, etapa a doua.
Astfel in data de 04.02.2022 am obţinut avizul Ministerului Sănătăţii nr. 157/04.02.2022, aprobarea din partea U.A.T. Marghita, nr. 1175/04.02.2022, am efectuat plata taxei de înscriere la ANMCS şi am înregistrat cererea de înscriere la procedura de acreditare nr. 274/ANMCS/04.02.2022, fapt pe care am comunicat la C.A.S. Bihor.
Conform articolului 249 din Legea nr 95/2006, pentru încheierea contractului cu C.A.S. este necesară dovada acreditării SAU ÎNSCRIEREA în procesul de acreditare.
Art. 249 alin. (3) lit. b) din Legea nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată , cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora ,,Casele de asigurări de sănătate încheie, potrivit legii, contracte cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale care respectă următoarele condiţii: … b) sunt autorizaţi şi acreditaţi sau înscrişi în procesul de acreditare, pentru furnizorii obligaţi să se acrediteze sau care au optat să parcurgă voluntar procesul de acreditare.”, –
Menţionăm că decontarea de catre C.A.S. a serviciilor medicale prestate trebuie validata în termen de 3 zile lucrătoare, deci spre liniştea tuturor pacienţilor comunicăm că se lucrează în regim normal atât în spital”.
Trimite articolul
XDe ce sa introdus în România în 2006 reforma în domeniul sănătății ! Rușine sa v fie!
-
Mie situația de aici mi se pare mai relaxata ca cea de la Beiuș. Adică poziția și surisul doamnei dr. imi sugerează asta.
Dar ce dracukui mai trebuiesc spitale?? Intrebati USR ul si pe Voiculescu si Mihaile?Trebuiesc reinointe contractele pentru pompe funebre.Ca mai scapam de nenorocicti de pensionari care trebuie sa traiasca cu 1200 lei cand Ca Madam avocat al poporului zis asa cosul minin este de 2500 ron