Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor este una dintre cele mai mari unități medicale din vestul României, având în componență șapte clădiri distincte și o capacitate totală de 1.865 de paturi. Activitatea medicală este organizată în mai multe regimuri: spitalizare continuă, spitalizare de zi, ambulatoriu, urgențe medico-chirurgicale, precum și activități didactice și de cercetare științifică în colaborare cu Universitatea din Oradea.
Un nou Spital de Psihiatrie
În cadrul conferinței de presă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Gheorghe Carp, a anunțat construirea unui nou Spital de Psihiatrie.
„Am fost plecat pentru documentare în Statele Unite, pentru a face un nou spital de psihiatrie, pentru că spitalele de psihiatrie din România nu mai corespund necesităților secolului XXI”, a declarat managerul.
Mobilierul este conceput pentru a asigura siguranța pacienților, prevenind riscul de accidentare, reducând posibilitatea de agresiune asupra personalului și protejând echipamentele spitalului: „În Statele Unite mobilierul nu este de spital, scaunele sunt ca niște fotolii, sunt umplute cu nisip și au aproximativ 50 de kilograme, geamurile sunt securizate, mesele sunt ancorate, la fel și paturile, dar sunt foarte moi”.
Dotări
Spitalul este dotat cu aparatură de înaltă performanță în domeniu, corespunzătoare standardelor de calitate și certificărilor de conformitate acordate de către firmele producătoare și avizate de Ministerul sănătății: RMN, CT, angiograf biplan, sistem angio-CT, mamograf cu tomosinteză, aparate de radiologie digitală, aparate de radiologie mobile, aparate de ultrasonografie convențională și Doppler, osteodensitometru (DEXA), aparatură pentru test de efort, defibrilatoar, ECG computerizat de înaltă fidelitate, ecocardiograf.
De asemenea, spitalul deține aparatură de înaltă performanță pentru efectuarea analizelor medicale de hematologie, biochimie, microbiologie, imunologie și toxicologie (analizor automat de biochimie, linie automată de microbiologie, sistem complet automatizat de producere a probelor biologice din laborator și sistem de transport) și aparate și echipamente necesare acordării asistenței medicale de specialitate. Structura de primiri urgențe – UPU – SMURD deține aparatura prevăzută pentru aceste structuri în conformitate cu OMS nr. 1706/2007.
„Eu cred că dotarea Spitalului Județean este una dintre cele mai bune din România. Puține spitale au trei RMN-uri, patru CT-uri, trei angiografe, angiografe biplan, angio-CT, care este unic în România, prin dezvoltarea radiologiei intervenționale”, a declarat dr. Gheorghe Carp.
Indicatori financiari și eficiența gestionării resurselor
Unul dintre aspectele remarcabile ale activității Spitalului Județean Bihor în anul 2024 îl reprezintă managementul eficient al resurselor financiare, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a excedentului bugetar. Dacă la începutul anului trecut spitalul avea în cont un excedent de aproximativ 32 milioane lei, la finalul anului 2024 acest surplus a crescut la 66 milioane lei, ceea ce indică o bună administrare a fondurilor și o utilizare optimă a resurselor disponibile.
Structura de personal
La finalul anului 2024, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor avea în statutul de funcții 4754 de posturi, din care 4381,5 ocupate și 372,5 vacante. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 au încetat activitatea 172 de salariați.
„Ținând seamă de nevoile concrete ale unității, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a organizat concurs pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul unității. În prezent, având în vedere gradul de ocupare al posturilor cu personal, nu se înregistrează deficiențe majore care să ducă la perturbarea activității secțiilor sau compartimentelor din cadrul unității”, a explicat managerul spitalului.
Indicatori de performanță
În 2024, numărul mediu de bolnavi externați pe un medic a fost 399. Numărul mediu de consultații în ambulatoriu a fost 815 pacienți pe medic, iar la UPU 1958.
„Anul trecut au fost externați 74.122 de pacienți, din care 69.732 au fost acuți, care s-au prezentat în urgență, și doar 4390 au fost cronici. De asemenea, numărul spitalizărilor de zi a fost 62.761, ceea ce arată activitatea intensă care se desfășoară la nivelul spitalului”.
Indicatori de calitate
Rata mortalității intraspitalicești a fost de 3,29%, 2,88% pacienți acuți, iar 9,78% cronici. Rata infecțiilor nosocomiale a fost mai scăzută decât în trecut, fiind de 0,81%.
Proiecte
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor se derulează o serie de proiecte de investiții, finanțate atât din fonduri europene, cât și din surse naționale. Printre cele mai importante se numără:
1. dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului – 9.995.180 lei;
2. investiții în infrastructura SCJUBH pentru diagnosticarea și tratarea cancerului – 24.920.350 lei;
3. modernizarea laboratoarelor de microbiologie – 6.926.591 lei;
4. digitalizarea spitalului prin PNRR – 5.864.354,83 lei;
5. investiții în infrastructura unităților de îngrijire paliativă – 12.575.000 lei;
6. îmbunătățirea serviciilor pentru pacienții cu accident vascular cerebral – 58.000.000 lei.
În paralel cu aceste proiecte, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a finalizat sau are în desfășurare mai multe lucrări de modernizare și extindere a infrastructurii:
- finalizată: Creșterea performanței energetice a SCJUBH Finalizată: Modernizarea corpurilor A1, A2 și B (Staționar I) – recepție și autorizare ISU în curs;
- finalizată: Construirea scării exterioare de incendiu – recepție 31.12.2024;
- finalizată: Amenajarea spațiului de anatomie patologică – recepție 28.01.2025;
- în desfășurare: Extinderea Ambulatoriului Corp B – termen 30.03.2025;
- în desfășurare: Creșterea performanței energetice a Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.
Trimite articolul
XServiciile medicale de la spitalul județean sunt la nivelul secolului trecut. Bine că nebunii vor avea un spital virtual măcar.