O tensiune mai veche, iscată la conducerea Spitalului Județean Bihor e pe cale să se rezolve, prin votul consilierilor locali. Întruniți joi, în ședință ordinară, aleșii au votat propunerea de a acorda stimulente financiare membrilor Comitetului director.
[eadvert]
Cererea vine din partea managerului Gheorghe Carp, iar stimulentele lunare în cauză au fost limitate, prin lege, a două salarii minime pe economie brute. Cuantumul exact, pentru fiecare, ar urma să fie stabilit prin hotărâre a Consiliului de administrație. Sumele ar urma să fie asigurate din bugetul propriu al spitalului.
Raportul de specialitate al proiectului motivează acordarea acestor plăți prin dimensiunile uniții spitalicești manageriate: „4.500 de angajați, 1.400 de asistenți medicali, 1.200 medici rezidenți, 450 medici de înaltă calificare” respectiv „peste 1900 de paturi”.
Termen, finalul anului
„Grila de salarizare reglementată prin acte normative naționale nu asigură o ierarhizare logică a membrilor Comitetului director față de alte categorii de personal din strcutura Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea”, se mai arată în raportul de specialitate.
Probleme de legalitate
În plen, consilierul PSD Liviu Sabău Popa a atras atenția că proiectul de hotărâre ar avea probleme de legalitate. El susține că legea salarizării nu ar permite această formă de salarizare pentru personalul medical. „În caz de control al Curții de Conturi vor rebui să returneze aceste sume cu dobânzi și penalități”, a spus el.
Insistând că nu se opune, în principiu, stimulării conducerii Județeanului, el a propus ca alternativă, încadrarea eventual în structurile Primăriei a persoanlului. „În Oradea, nu cred că e cazul să-i expunem la eventuale restituiri de sume. E normal să aibă sume suplimentare, trebuie salarizati corespunzător, dar să găsim o formulă astfel încât să oferim legal aceste stimulente”, a mai spus consilierul.
Primarul Florin Birta a insistat că „interpretarea juriștior din Primăria Oradea este că această hotărâre e legală. Va veni Curtea de conturi, poate și alte instituții de control și vor stabili legalitatea. Cert e ca nu vrem să nu mai avem cu cine lucra la conducerea spitalului”.
Edilul a mai spus că „de 3 luni discutăm această problemă” și că „soluția a fost verificată în altă parte în țară și a funcționat. Altă soluție, în acest moment, nu avem”.
Tensiunea din Consiliul director datează cel puțin din octombrie, când membrii au ieșit în conferință de presă alături de managerul Gheorghe Carp, să transmită că nu li se pare normal ca un director de Achiziții să câștige cât ia o asistentă de pe secția de ATI.
„Am discutat cu colegii mei din cadrul comitetului, aceștia mi-au spus că mai așteaptă până în 31 decembrie o mărire de salariu, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, aceștia își vor da demisia, același lucru făcând și eu”, a declarat, atunci, managerul spitalului.
Potrivit declarației de avere, pe anul trecut directorul medical al Spitalului Județean Oradea, doamna prof. univ. dr. Lucia Georgeta Daina, a încasat suma de 125.337 lei, directorul financiar contabil interimar, ec. Pompilia Ciurtin, a încasat 53.611 lei iar directorul de îngrijiri, asistentul medical Rob Florin, a încasat 60.590 lei. Gheorghe Carp a preluat, în martie 2022, mandatul de manager al Spitalului Județean pe firma Magrobini SRL, deținută de familia sa, și pentru patru ani la conducerea spitalului va fi plătit cu 1,4 milioane de lei.
Trimite articolul
XDe ce nu cere pentru rezidenții care fac gărzi și nu sunt plătiți pentru asta….de ce pe unele secții rezidenții sunt plătiți iar pe alte secții nu…
Am discutat cu colegii mei din cadrul comitetului, aceștia mi-au spus că mai așteaptă până în 31 decembrie o mărire de salariu, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, aceștia își vor da demisia, același lucru făcând și eu”, a declarat, atunci, managerul spitalului.
ce va retine in a va da demisia, oricum medici care chiar lucreazanu sunt in aceasta clica, sariti cu demisia, nimeni nu va duce dorul, sau doar vorbe….