Prin Ordinul 434 emis de ministrul Sănătății și publicat deja în Monitorul Oficial nr. 311 din 26 martie (Partea I), se introduce un protocol ce ține cont de legătura dintre proaspăta mamă și noul-născut. Mai bine zis, se repară o greșeală a aceluiași minister, produsă anul trecut printr-un alt Ordin al Ministerului Sănătății. Prin care, în mod aberant, mama era despărțită de copilul nou-născut, în situația în care era diagnosticată cu noul coronavirus la internare. Apoi, pe toată durata spitalizării în maternitate, mama lăuză și fătul erau separați, aceasta fiind externată fără să își vadă bebelușul! Ulterior, doar o rudă apropiată lua bebelușul din maternitate, pentru a-l duce mamei, în sânul familiei!
[eadvert]
Acum, prin Ordinul 434 din 26 martie 2021, ministerul condus de Vlad Voiculescu instituie un protocol ce ține cont de dimensiunea umană a relației dintre mamă și copilul adus pe lume. Cu atât mai mult cu cât mama și copilul nu pot fi despărțiți, copilul nou-născut având nevoie de alăptare și de grijă parentală, 24 de ore din 24.
Subliniem că în ultimele săptămâni, JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO a primit asigurări repetate din partea secretarului de stat în Ministerul Sănătății, medicul orădean Ioana Mihăilă, că protocolul din maternități va fi modificat, pentru a se plia cu atenție și grijă pe nevoile naturale ale copilului nou-născut. Ceea ce, iată, s-a și întâmplat, prin noul Ordin de ministru.
În același salon, cu măsuri speciale
Iată ce prevede Ordinul 434/2021, la titlul “II.11. Măsuri la nivelul maternităților cu paturi avizate pentru pacientele cazuri confirmate cu COVID-19:
„La internarea gravidei și ori de câte ori apar modificări relevante, personalul secțiilor potențial implicat în îngrijirea pacientei și a nou-născutului (obstetrică, neonatologie, ATI, alte specialități) va fi anunțat și informat cu privire la vârsta de gestație, starea fetală, patologia maternă asociată, planul de îngrijiri obstetricale. Personalul medical aferent fiecărei specialități implicate verifică și asigură prezența și funcționalitatea echipamentului necesar în saloane, sala de nașteri, sala de cezariene, sala de operații dedicate, corespunzătoare planului de îngrijiri.
11.3. Personalul medical implicat în îngrijirea gravidei și nou-născutului va fi în număr limitat, cu echipament de protecție corespunzător. Unitățile sanitare vor elabora proceduri și protocoale care să specifice personalul esențial pentru îngrijirile de rutină și pentru scenariile de urgență, astfel încât fluxul personalului în zona de izolare să fie minim.
11.4. Solicitarea medicului neonatolog, a asistentei medicale de neonatologie sau a moașei la naștere și a celorlalte persoane implicate în îngrijirea pacientei și a nou-născutului pe toată durata internării, va ține cont de faptul că îmbrăcarea echipamentului durează aproximativ 10 minute.
11.5. În absența altor patologii sau complicații, sunt recomandate clamparea tardivă a cordonului ombilical, contactul piele pe piele, alăptarea la sân, cazarea în sistem rooming-in, cu respectarea riguroasă a măsurilor de protecție: masca, spălarea riguroasă a mâinilor, așezarea în pătuț a nou-născutului atunci când nu este ținut în brațe sau hrănit etc.
11.6. Toate echipamentele medicale aflate în contact cu mama și copilul nou-născut cazuri confirmate, suspecte de COVID-19, se vor curăța și dezinfecta conform protocoalelor de dezinfecție terminală. În secția de neonatologie și la sala de nașteri se vor afișa postere care să prezinte informații relevante și scheme care să ajute personalul medical în protejarea sa și în prevenirea transmiterii infecției cu SARS-CoV-2.
11.7. Nou-născutul, caz suspect de COVID-19, va fi internat în salon împreună cu mama, în sistem rooming-in după naștere, iar vizita medicală se va face de către medicul curant și de către o asistentă de neonatologie, reducând la minimum numărul personalului medical atribuit managementului acestor cazuri.
11.8. Medicația pacientei va fi administrată de către moașa/asistenta desemnată conform indicației medicului. Programarea perioadelor de administrare a tratamentului și a vizitei medicale zilnice trebuie astfel planificate încât fluxul personalului în zona de izolare să fie minim. Tot personalul medical care intră în contact cu lehuza sau nou-născutul (medic, moașă, asistentă, infirmieră) va purta echipament de protecție.
11.9. La externarea pacientei infectate cu SARS-CoV-2 și a nou-născutului se va asigura transportul cu ambulanța de transport”.
Trimite articolul
Xpai de asa o mamaica ca si cea din poza si eu as sta lipit toata ziua 🙂
,,Mamele și nou-născuții nu vor mai fi despărțiți de Covid,,
Ce titlu ati personificat un virus si l-ati pus la locuri sfinte ca si cum el ar vorbi, ar da drepturi, ar da viata sau moarte dar multumim stapanului ca nu mai desparte noi nascutii de mame oare ce drepturi or sa ne revina ?
Bine va nu ati lipit o poza cand nastea…
-
Nu ai mai văzut o mamă alăptând? Ești rămas în urmă omule… 🤐
Mai bine tăceai…
Titlul care ar fi trebuit sa fie: “Mamele și nou-născuții nu vor mai fi despărțiți de masurile anti-Covid, în spital”. Insa foarte relevant. Cate din lucrurile care le traim astazi se datoreaza Covid, si cate masurilor anti-Covid?