Tragedie într-o familie de bihoreni. O mamă şi fiica ei au murit luni într-un incendiu, iar un bărbat – ginerele respectiv soţul – a scăpat cu arsuri multiple.
Tragedia din locuinţa de la Şişterea (comuna Cetariu) a fost anunţată în jurul orei 07:35 la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” Bihor, la locul indicat prezentându-se echipajele de pompieri militari ale Detaşamentului 2 Oradea cu două autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj de prim ajutor calificat de la aceeaşi subunitate de pompieri, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi grupa operativă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana”, operaţiunea fiind coordonată chiar de prim-adjunctul inspectorului şef, locotenent colonel Caba Sorin Mihai.
Scrum
Când au ajuns echipajele de intervenţie, casa era în flăcări, incendiul era generalizat, flăcările manifestându-se violent nu doar în interiorul locuinţei ci şi la acoperiş.
Pompierii au găsit în casă trupurile carbonizate ale celor două femei în vârstă de 93, respectiv 68 de ani. Proprietarul locuinţei (77 ani) – soţul femeii de 68 de ani şi ginerele nonagenarei a suferit arsuri de gradul I la nivelul feţei şi gradul II la mâna dreaptă. Bărbatul a primit îngrijiri la faţa locului şi apoi a fost adus la Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean Oradea.
După o oră, pompierii au reuşit să stingă incendiul, dar au acţionat până în jurul orei 11:00, pentru înlăturarea efectelor negative, a transmis Camelia Roşca, purtător de cuvânt la ISU Bihor.
De la butelie
Din cercetările de la faţa locului, pompierii spun că incendiul a izbucnit cel mai probabil de la o butelie cu gaz care s-a aprins din cauza faptului că proprietarul, după montarea acesteia, a verificat etanşeitatea regulatorului de presiune, utilizând flacără deschisă (chibrit).
În afara tragediei umane, s-a distrus mobilierul din două încăperi şi parţial din baie şi 60 metri pătraţi din acoperişul casei.
Pompierii atrag atenţia asupra utilizării buteliilor de gaze şi subliniază faptul că este interzisă cu desãvârşire verificarea cu flacără a etanşeităţii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului, astfel că verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.
Mare atenţie la buteliile de gaz
Pompierii oferă sfaturi concrete pentru evitarea tragediilor de genul celei de la Şişterea.
Se interzice aşezarea sau pãstrarea buteliilor de gaze în apropierea oricăror surse de căldurã ori sub acţiunea directă a razelor solare;.
Se interzice încălzirea buteliilor ori folosirea acestora în poziţie culcată, răsturnatã sau înclinată;
Dacă se constată prezenţa gazelor într-o încăpere se va proceda de îndată la aerisirea acesteia, focul fiind aprins numai după înlăturarea cauzelor care au determinat scăpările de gaze;
Aprinderea focului se va face prin utilizarea unui mijloc corespunzător (aprinzător) cu respectarea principiului “gaz pe flacără”; (întâi se acţionează aprinzătorul electric şi apoi se manevrează robinetul de alimentare cu gaz);
Atât la aprinderea focului, cât şi la stingere, gazele vor fi deschise şi respectiv închise, mai întâi de la robinetul principal şi după aceea de la robinetul arzătorului;
Se vor respecta cu stricteţe instrucţiunile generale de folosire a gazelor precum şi instrucţiunile specifice de funcţionare a aparatelor supuse exploatării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!