Angajați ai Administraţia Bazinală de Ape „Crișuri”, dar și reprezentanți a Fundației Life Tineret și ai altor ONG-uri au luat parte joi la acțiunea de igienizare a malurilor Crișului Repede.
Dacă pe rețelele de socializare foarte mulți orădeni s-au atătat interesați să ia parte la curățenie doar puțini au și venit. Importanţa apelor în ecosistemul din comunitatea noastră i-a scos însă la muncă pe mai mulţi voluntari din Spania şi Franţa, membrii ai Fundaţiei Life Tineret. „Desfășurăm The Green City Project 2 alături de comunitatea din Oradea pentru a ajuta natura. În cadrul acestui proiect de curățare a malurilor râului care străbate Oradea lucrăm în parteneriat cu Apele Române, cu Ecotop și Asociația Civică Oradea. Am iniţiat această acţiune pornind de la convingerea că fără apă viaţa nu ar putea fi prezentă, şi totodată apele noastre împreună cu malurile lor asigură habitatul multor specii de animale şi un loc de relaxare de oameni”, ne-a spus Daniel Garcia, spaniolul care a curăţat alături de alţi voluntari malurile Crişului.
Înnarmaţi cu saci din pllastic şi cange voluntarii au adunat o mare cantitate de materiale platice şi alte deşuri de pe malurile apei. În locurile mai puţin accesibile cei de la ABA Crişuri au folosit şi două bărci.
„Pentru această acţiune ABA a pregătit 500 de saci menajarei şi mănuşi pentru toţi cei care doresc să aibă un râu mai curat. Acestă activitate însemană însă un nou semn de alarmă.An de am de Ziua Mondială a Apei, Apele Române organizează astfel de activităţi. Din păcate de fiecare dată avem ce să strângem. Ne-am dori să vină acel an când să ne strângem la un picnic pe malul Crişului nu să adunăm gunoaie”, a punctat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.
Exemplu de urmat
Deşi la acţiune au putut lua parte orice persoană care consideră că poate şi trebuie să ajute pentru ca râul care străbate comunitatea noastră să nu fie poluat cu deşeuri orădenii nu s-au prea înghesuit.
De apreciat este însă gestul unui tânăr orădean care şi-a luat o zi de concediu doar pentru a putea da o mână de ajutor. „Alerg zilnic pe mal şi cred de că trebuie să punem poţi umărul pentru a face ceva”, ne-a spus tânătul orădean.
Voluntarilor care au curăţat apele şi malurilor Crişului Repede între Podul Densuşianu şi Podul Mareșal Constantin Prezan li s-au alăturat şi o clasă de copii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea.
Deşii organizatorii şi-ai propus să deruleze acţiunea şi pe parcursul zilei de vineri, din cauza condiţiilor meteorologice, igienizarea s-a desfăşurat doar pe parcursul unui singure zile. Sacii cu gunoaiele colectate au fost preluaţi de RER.
Citiți principiile noastre de moderare aici!