Administraţia Bazinala de Apă Crişuri implementează un nou proiect cu titlul Dezvoltarea complexă cu rol de apărare împotriva inundaţiilor a Crişului Negru prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.„Lucrările vor avea loc pe râul Crişul Negru, în zona podului DN 79-Oradea-Arad, pe teritoriul localităţii Zerind, judeţul Arad, în albia minoră şi majoră a cursului de apă, pe terenurile aflate in administrarea ABA Crişuri Oradea”, a precizat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.
Obiectivul proiectului constă în îmbunătăţirea condiţiilor de scurgere ale râului Crişul Negru pe sectorul român şi maghiar, prin asigurarea stabilităţii albiei. Prin creşterea siguranţei apărării împotriva inundaţiilor pe ambele părţi ale graniţei şi prin reconstrucţia cantoanelor de la Remete (Ungaria) si Zerind, a acumulărilor nepermanente de la Zerindu Mic şi Kisdelta (Ungaria) se îmbunătăţeşte baza infrastructurală a activităţii de gospodărire.
Securozare
„Pentru îndeplinirea sarcinilor comune de management al apelor, care derivă din prevederile Acordului Hidrotehnic încheiat între guvernul României şi Ungariei, este indispensabilă reconstrucţia cantoanelor de apărare de la Remete (Ungaria) si Zerind (România). Prin caracterul său transfrontalier, proiectul aduce efecte benefice asupra condiţiilor de scurgere ale Crişului Negru, oferind o mai bună exploatare a acumulărilor nepermanente, situate în zona de interes comun şi prin punerea în comun a datelor hidrologice.” a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri. Valoarea totala a bugetului aprobat este de 1.778.831 euro. Valoarea aferentă părţii române este de 754 229 euro. Perioada de implementare este1 martie 2011 – 31 decembrie 2012.
Astfel, în cadrul proiectului se va realiza consolidarea malului drept al Crişului Negru pe o lungime de 156 metri, consolidarea malului stâng pe o lungime de 315 metri, reconstrucţia mirei determinante de la Zerind, reconstrucţia anexei şi cantonului de la Zerind şi transformarea lui într-un minicentru de apărare dar şi comunicarea între parteneri pentru asigurarea managementului proiectului.
În prezent, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri Oradea a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului documentaţia aferentă semnării contractului de co-finanţare naţională.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!