Viceprimarul de Oradea, Mircea Mălan bate județul la pas pentru a se face cunoscut și pentru a-și optimiza șansele de a ajunge președinte al Consiliului Județean. Depinde de scorul pe care-l obţine PNL, în condiţiile în care lista candidaţilor partidului arată altfel decât în 2012.
Ajuns să bată comunele Bihorului, Mălan se arată preocupat de satele româneşti, „care se depopulează constant”.
„În agricultură rămân să lucreze doar părinţii şi bunicii noştri, cu mijloace rudimentare, ceea ce face ca efortul să fie mare, dar productivitatea redusă. Avem o agricultură de subzistenţă. Abia 3 – 4% din firmele bihorene sunt în domeniul agriculturii, deşi Bihorul dispune de un relief variat, cu trei sferturi teren agricol”, spune Mălan.
Cu această ocazie, liberalul a venit cu un set de măsuri pe care şi le propune pentru următorii patru ani, pentru susţinerea agriculturii. Mălan nu a uitat niciun domeniu din agricultură ce ar urma să fie sprijinit de el, ca preşedinte de Consiliu Judeţean. Acesta crede că ar fi util un liceu tehnologic pentru agricultură, de asemenea un laborator de analiză şi pentru recuperarea soiurilor, precum şi finalizarea cadastrării terenurilor de la ţară, pentru a putea fi atrase fonduri europene. Penelistul susţine şi necesitatea cartografierii agro-chimice, pentru valorificarea potenţialului agricol al fiecări localităţi.
Mălan consideră că Bihorul trebuie să-şi maximizeze potenţialul viticol, dar şi pomicol. „Foarte multe dealuri din zona Spinuş, Derna, Brusturi sunt acoperite cu mărăcini”, afirmă Mălan, care afirmă că legumicultorii ar putea fi sprijiniţi prin folosirea apei geotermale în sere, cu condiţia reinjectării apei în sol. „Sunt fonduri UE pentru plante tehnice, aromatice, medicinală. Cătină, afin… În zona Bihorului se pot cultiva peste 1.600 de soiuri de plante medicinale, tehnice şi aromatice cu piaţă de desfacere foarte mare. Această direcţie trebuie încurajată”, îşi propune Mălan.
Acesta vede o soluţie şi pentru apicultori, prin campanii de împădurire cu salcâmi: „Albina românească este una dintre cele mai harnice din lume şi mai puţin agresive. Calitatea mierii este excepţională. Decât să ai un deal acoperit cu mărăcini, cu siguranţă că e mai bine să ai o pădure de salcâm. Îi sprijini astfel pe apicultori”.
Asocierea – obligatorie!
Întrebat cum s-ar putea implementa aceste măsuri, Mălan vede că o condiţie primordială pentru ca aceste idei şi soluţii să devină realitate stă în asocierea producătorilor: „Abia apoi CJ în parteneriat cu asociaţiile de producători va trebui să realizeze spaţii de depozitare, prelucrare şi valorificare a produselor din agricultură”.
Mălan spune că e nevoie de colaborare între diverşi factori: „cu siguranţă că aceste idei nu pot fi puse în practică de către un singur partid, ci în parteneriat cu mediul de afaceri, Universitatea din Oradea, ONG-urile şi persoanele fizice din judeţ care doresc să participe la acest efort”.
Afirmă că un prim pas a fost făcut deja: membri PNL specialişti în fonduri europene, trimişi în teritoriu pentru a-i sfătui pe ţărani cum să acceseze banii europeni…
Citiți principiile noastre de moderare aici!