Municipalitatea a ieșit, joi, în conferință de presă, în replică la acuzele formulate de Ordinul Arhitecților din România. Reprezentanții acestuia afirmă că concursul de soluții pentru amenajarea platoului de pe str. Independenței ar fi organizat neprofesionist și ilegal, pe alocuri.
Viceprimarul Mircea Mălan și arhitectul șef Radu Fortiș susțin că demersul merge înainte și că se bucură de interes din partea breslei. Până ieri, erau încriși 28 de competitori români și străini.
Concursul „Context – Identitate – Simbol” a început în acest an, cu o discuție între arhitectul șef și Ordinul Arhitecților din România, zice Mălan.
E pe bani!
„Domnia sa le-a solicitat sprijinul și le-a propus un parteneriat pentru ca, împreună, să organizăm acest concurs. După zece zile, am primit din partea OAR un document intitulat buget organizare concurs. Din acest buget, în opinia OAR, costurile de organizare pe care ar trebui să le suporte municipiul Oradea către OAR național se ridică la 133.665 de lei, iar costurile privind juriul se ridică la 9.000 euro pentru cei din România, onorariu juriu internațional 27.000 euro, fond de premiere 45.000 de euro. Ca urmare, noi nu am fost de acord cu o asemenea ofertă. Nu înțelegem de ce ar trebui să plătim 133 de mii de lei către OAR, în condițiile în care aceste concursuri vin în sprijinul breslei arhitecților și în condițiile în care această sumă e echivalentă cu bugetul total pentru premiile acordate”, declară Mălan.
Conform acestuia, în organizarea concursului, arhitectul șef Radu Fortiș a lucrat îndeaproape cu OAR Bihor, reprezentat de Daniel Panait.
În replică la nota internă a OAR, Primăria susține că „concursul îndeplinește standardele de transparență și condițiile legale pentru a fi organizat”. Valoarea concursului este până în 30.000 de euro, în limita legii achizițiilor, iar juriul este compus din „persoane a căror competență profesională și reputație morală sunt în afara oricărui dubiu”.
Nici vicele și nici arhitectul șef nu văd vreo problemă în organizarea concursului exclusiv online, motivând prin faptul că suntem „în secolul XXI, anul Covid”.
Fără limite
Răspunzând acuzei că absența limitei de preț pune în dilemă participanții, Mălan insistă că „nu am pus limită intenționat, tocmai pentru a oferi posibilitatea tuturor celor care doresc să participe să se manifeste neîngrădit. Ne-am asumat că vom pune în execuție acel proiect, indiferent de cost. Componenta de preț este irelevantă din perspectiva asta”.
Conform celor doi, scandalul iscat în jurul concursului de la Oradea a generat frământări în breasla locală a arhitecților. Din acest motiv, OAR Bihor și-a ales, ieri, un președinte interimar, Aurel Ioan Cobe.
Viceprimarul Mălan aproape că a somat OAR Bihor, pentru a formula un punct de vedere față de rolul și rostul organizației bihorene în organizarea acestui concurs.
Ordinul Arhitecților din România dă de pământ cu concursul pentru platoul Independenței
Trimite articolul
XAm mai scris eu: aşa păţeşte oricine e vizat de maneliştii din Bucureşti.