Aceasta este părerea unanimă a specialiștilor din domeniul IT, ai reprezentanților Primăriei Oradea și ai Universității Oradea în urma Galei „Make IT in Oradea” care s-a desfășurat joi, 20 ianuarie 2022, în Cetatea Oradea. În cadrul galei s-a marcat încheierea primei ediții a programului de incubare pentru startup-uri tehnologice „Bright Labs Incubator”.
[eadvert]
În cadrul evenimentului, echipele participante și-au prezentat startup-urile și realizările din perioada programului. Au fost prezenți invitați speciali care au susținut și colaborat cu „Make IT in Oradea” de-a lungul primului an de activitate: personalități din domeniul public, parteneri, investitori și mentori.
„Scopul evenimentului de azi este să ne aducă laolaltă. Un ecosistem de startup-uri, ca să se dezvolte, ca să crească, are nevoie de niște componente, care să fie fundația pe care crește. Și fiecare dintre dumneavoastră faceți parte din una din aceste componente. Dorința noastră este ca aducând aceste lucruri laolaltă să se creeze acele sinergii care apoi să dezvolte sistemul de startup-uri din Oradea. În al doilea rând, astăzi celebrăm, după un an de zile în care câțiva oameni au muncit din greu să ajungă până aici. Vreau să subliniez că atunci când ne uităm la startup-uri nu este totul roz-bombon. Dimpotrivă, este foarte greu să ajungi la un succes. Sunt echipe care au reușit să ducă produsul lor la un stadiu destul de avansat, unele chiar au primit finanțări. Alții s-au împotmolit, pentru că așa este în antreprenoriat”, și-a început pledoaria David Achim, directorul „Make IT in Oradea”.
Invitați
Mihai Jurca, city managerul municipiului Oradea, a fost prezent la eveniment în calitate de reprezentant al Primăriei, implicată în proiectul „Make IT in Oradea”.
„Ne bucurăm de faptul că sunteți atât de dedicați. Ne bucurăm că este aici și domnul Bungău, rectorul Universității Oradea. Fără Universitate, orașul nu poate să se dezvolte mai mult decât a făcut-o. Evident, adăugând la asta, fără un ecosistem sănătos din zona de tech, nu vom putea să depășim niște praguri. Ne-am dat seama de asta. A fost motivul pentru care am început acest proiect. Este motivul pentru care o să-l continuă și o să-l susținem în continuare. În măsura în care nu ne facem treaba până la capăt, vreau să ne atrageți atenția. De fapt, programul acesta este o infrastructură pe care noi o punem în oraș. Gândițivă la parcurile industriale din urmă cu 12 – 15 ani. Atunci părea o infrastructură mult prea mare. La fel și aici, o infrastructură care, sunt convins, în următorii 5 – 10 ani va aduce un plus foarte mare orașului. Orașul nu se va putea dezvolta fără un ecosistem și o viață tech foarte bună. Pentru că aici, deja, vorbim de o valoare adăugată mare. Făcând o analogie, pot să spun că programul acesta, de fapt rezultatele programului, sunt viitoarele parcuri industriale. Dacă acolo am avut în 15 ani peste 8.000 de locuri de muncă, nu volumul este beneficiul acestei industrii, ci valoarea adăugată pe care o aduce industria de tech”, a precizat Mihai Jurca.
City managerul Oradiei a comparat „Make IT in Oradea” cu un bulgăre de zăpază, care va deveni tot mai mare și care va fi urmat de alți bulgări de zăpadă. „Noi nu ne vom putea dezvolta, orașul nu se va putea dezvolta, fără o accesibilitate aeriană. Accesibilitatea aeriană creează oportunități pentru antreprenorii din zona de tehnologie, tineri dinamici, care vor să și călătorească. De asemenea, avem nevoie de o universitate peformantă și de un mediu cu meserii cu valoare adăugată mare. Aici, tehnologia e pe primul loc, dar vorbim și despre servicii și despre partea de proiectare din multinaționalele din parcurile industriale. Sunt și alte tipuri de business-uri care se pot adăuga”, a subliniat Mihai Jurca.
Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău, i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul necondiționat al universității orădene. „Prezența mea aici reprezintă importanța, pentru noi universitarii, a ceea ce faceți pentru Oradea și pentru județul Bihor. Astfel de avenimente sunt foarte importante. De aceea, consider că inițiativa primăriei de a crea această structură, să aducă la un loc, să transmită mesaje în spiritul IT la Oradea, este foarte, foarte important. Din partea Universității Oradea aveți un sprijin necondiționat”, a declarat Constantin Bungău.
„Mă bucur că am reușit să facem un parteneriat public privat, care este unic în România. Mă bucur că Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), așa cum îi spune și numele, s-a implicat în încă un proiect de dezvoltare care sprijină dezvoltarea unui sector foarte important pentru noi, sectorul IT. Și sper că am început să facem pași în sensul acesta, și că împreună vom reuși să facem și mai multe. Sper să păstrați aceeași energie și același entuziasm pentru perioada care urmează. Vă doresc mult succes”, le-a urat Alina Silaghi, directorul ADLO, unul dintre membrii fondatori ai „Make IT in Oradea”, lui David Achim și echipei sale.
Povești de succes
Din Elveția, online, a participat la eveniment și Anca Albu, CEO Swiss ICT Investor Club cu un CV foarte bogat în domeniul startup-urilor de tehnologie la nivel modial, care le-a povestit celor prezenți din experiența sa.
La gală au fost prezenți și câțiva dintre mentorii și fondatorii „Make IT in Oradea”.
„Ce ne dă avânt în inițiativa asta este că deja avem câteva branduri și povești de succes la Oradea. Ne dorim să creștem și să avem cât mai multe branduri și povești de succes”, a specificat David Achim.
Despre acestea au vorbit Jan Lukacs – co-fondator și CEO Paymo, Monica Obogeanu – Startup Program Manager – Orange și Cristian Tamaș co-fondator și CMO Typing DNA.
Ca sfat, Cristian Tamaș le-a recomandat tinerilor care vor să dezvolte un startup în domeniul tech să se alăture unui ecosistem local.
„Focus, focus, focus pe ceea ce îți propui în momentul în care pornești compania. Practic, trebuie să devii obsedat, în prima fază de ceea ce faci. Pentru că este o chestie de supraviețuire”, le-a recomandat Jan Lukacs tinerilor pasionați de tech.
Alin Mercheș – co-fondator și CEO Mobiversal, unul dintre fondatorii programului, a felicitat echipele înscrise în „Bright Labs Incubator”.
„Eu vă zic un lucru. Un ingredient de care este nevoie ca să dezvolți un ecosistem este acela de încrederea. De fapt, din punctul meu de vedere, ar fi trei ingrediente: încredere, colaborare și răbdare. Cei care sunteți orădeni, în special, aveți încredere în orașul ăsta! Aveți încredere în ecosistemul ăsta! Noi suntem exemplul că se poate în Oradea. Sunt mulți care au realizat lucruri în Oradea. Trebuie să învățăm să ne lăudăm un pic mai mult”, le-a transmis Alin Mercheș tinerilor participanți.
Startup-uri
Echipele înscrise în „Bright Labs Incubator” și-au prezentat startup-urile. Acestea au fost: OptiOffer, GoPack, Expert24, Foni, Feat, Bang, Bluuk.io, Cautcurier.ro, RenTime și MyJourney.
Unul dintre startup-uri, Bang, vrea să revoluționeze modul în care bicicliștii se ghidează în trafic, propunând o metodă alternativă de a fi ghidați, de a fi rutați, astfel încât să fie o operativitate mult mai sigură. „Vrem să introducem partea de vibrații ca o modalitate de a transmite informațiile de ghidaj și de rutare ca o alternativă la aplicațiile curente care folosesc indicatori vizuali, hărțile. Aplicația poate fi ca un fel de brățară care transmite informația sau poate fi direct integrată în ghidon”, s-a destăinuit Tudor Beleuță, unul dintre membrii echipei.
Adrian Daniel a vorbit despre startup-ul Expert24.ro, un marketplace care intermediază, practic, servicii: avocați, notari, arhitecți, traducători, psihologi, etc. „Momentan avem zece categorii active, prestatori de servicii. Urmează să includem și alte categorii, cum ar fi: meșterii, zona evenimentelor. Providerii de servicii nu au nici un cost dacă se înscriu pe platforma noastră. Plătesc un comision doar în caz de succes”, a explicat Adrian Daniel.
Potrivit lui David Achim, acesta a fost doar începutul. „E o inițiativă care acum pornește. Noi într-un an de zile am învățat. Le mulțumim și startup-urilor că ne-au dat oportunitatea să învățăm împreună”, a concluzionat David Achim.
Trimite articolul
XBolojan si drop va vor contrazice. Oradea are nevoie doar de pietonale si pasaje
Daca startup care aduce valoare adaugata e ala care ghideaza biciclistii , inseamna ca astia nu stiu cine sunt Bolo&birt, ca ei “ghideaza”, numa’ daca te uiti la ce e prin oras, ori sunt visatori, ori habar nu au despre ce inseamna dezvoltarea unui oras. Bai, ati innebunit? 🤣
-
Orasul e pe mana unor taranoi, a unor vinituri de la coada vacii, la care dezvoltarea inseamna doar beton. Pt ei o aplicatie de genul e ceva de domeniul SF.